mamaplus

Pensia pentru perioada de îngrijire a copilului până la 3 ani va fi majorată

0
//
06.12.2019

Pensia femeilor, care au stat trei ani în concediu de maternitate, va fi majorată. Asta pentru că la calcularea pensiei pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani va fi luat în calcul salariul mediu lunar pe ţară la data calculării pensiei, și nu salariul minim. 

Deputații de la Chișinău au votat, astăzi, 6 decembrie, cu 82 de voturi „pentru” o prevedere în acest sens, care este stipulată în proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, în ambele lecturi, informează un comunicat de presă al Parlamentului.

Actualmente, pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani se ia în calcul salariul minim lunar pe țară la data calculării pensiei.

În opinia autorilor proiectului, precum și a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, această prevedere dezavantajează femeile, perpetuând decalajele de gen la cuantumul pensiilor, deoarece beneficiari de concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului preponderent sunt mamele.

„Proiectul de lege are drept scop armonizarea politicilor de stimulare demografică cu cele de asigurări sociale, pentru a evita discriminarea pe criteriu de gen”, argumentează autorii.

Resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor legate de implementarea noilor norme legislative sunt prevăzute în bugetul de stat.