mamaplus

Pedagogii din țară ar putea protesta din cauza salariilor mici

-
//
04.09.2023

Liderul sindicatului din educație, Ghenadie Donos, declară că în această toamnă profesorii ar putea iniția acțiuni de protest pentru a cere majorarea salariilor. Asta în situația în care salariul mediu al angajaților din educație este de circa 80% față de salariul mediu pe economie.

mamaplus

Un profesor începător are un salariu de nici 8.700 de lei, deși, după spusele lui Donos, în sistemul educațional sunt salarii și de 6.000 de lei, transmite europalibera.org. 

Retribuția unui profesor cu vechime în muncă se ridică la circa 11.000 de lei. În același timp, salariul mediu pe economie depășește 12.000 de lei.

„Dacă nu vor exista „răspunsuri clare” din partea autorităților, nu vom vedea nicio mișcare până la Ziua Profesorului, aceasta s-ar putea transforma nu în zi de sărbătoare, dar de revoltă”, a spus Ghenadie Donos în cadrul unui podcast. 

„Suntem sătui deja de elogii, de cuvinte frumoase, de aprecieri în cuvinte multe. Vrem să simțim acest lucru prin motivare, prin aceste majorări salariale”, a mai declarat Donos.

Acesta a mai spus că la data de 7 septembrie ar urma să aibă loc ședința „activului sindical”, la care ar putea participa și ministrul Educației, Dan Perciun, la care se va discuta inclusiv problema salariilor. Așa că, spune Donos, decizia privind organizarea unor eventuale proteste va fi luată în funcție de rezultatele discuțiilor și dialogului.

De asemenea, Donos a spus că sindicatele salută recentele declarații ale ministrului Dan Perciun privind majorarea salariilor profesorilor, în 2024, însă și-a exprimat regretul că autoritățile nu sunt transparente în acest sens și nu au explicat care vor fi „mecanismele, cum și cât” vor fi majorate salariile.