mamaplus

În patru școli din țară au fost instalate boxe menstruale. Peste 700 de fete vor avea acces la produsele de igienă

-
//
09.02.2024

Patru școli din Republica Moldova au fost dotate, în premieră, cu dispensere (dozatoare) cu absorbante oferite gratuit fetelor. De asemenea, în aceste instituții au fost amenajate cabinetul medicului, al psihologului școlar și o clasă prietenoasă pentru studierea disciplinelor ce dezvoltă deprinderi de viață la adolescenți, scrie diez.md.

mamaplus

Programul pilot se desfășoară în perioada anilor 2023/2024 în patru școli din țară:
– Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, mun. Hânceşti;
– Liceul Teoretic „Mitropolit Nestor Vornicescu” din s. Lozova, mun. Strășeni;
– Gimnaziul „Ion Creangă”, s. Ermoclia, r. Ștefan Vodă;
– Liceul Teoretic „Ion Creangă”, or. Căușeni. 

Potrivit administrației Liceului „Mihail Sadoveanu” din Hâncești, o asemenea inițiativă este binevenită, deoarece liceul găzduiește eleve din întreg raionul, inclusiv din satele din apropiere. Se întâmpla deseori ca fetele să aibă necesitate de absorbante pentru igienă personală în timpul zilei și sunt nevoite să meargă acasă dacă nu găsesc o soluție pe moment, explică asistenta medicală.

Dispenserele și absorbantele corespund tuturor normelor internaționale de siguranță și de calitate. Boxele menstruale urmează să fie suplinite constant, până la sfârșitul anului de studii curent. În total, peste 700 de fete din clasele gimnaziale și liceale ale școlilor participante în program vor avea acces la produse de igienă menstruală.

Aceste intervenții, fiind combinate cu activități educativ-informative, contribuie la crearea unui mediu sigur și prietenos pentru sănătatea fizică și psiho-emoțională a elevilor.

Pe parcursul anului 2023, au fost organizate instruiri pentru elevii și cadrele didactice/nondidactice din cele patru școli pilot, despre prevenirea sarcinii neplanificate în adolescență, bullying, igienă menstruală, servicii de sănătate disponibile gratuit tinerilor, rolul disciplinei opționale „Educație pentru sănătate” și alte subiecte importante pentru dezvoltarea lor.