mamaplus

Patru băieței sănătoși s-au născut în condiții de prespital

-
//
04.07.2024

Echipele de asistență medicală urgentă periodic au parte de intervenții deosebite, fiind alături de femei în cel mai special moment din viața lor - nașterea. Astfel, patru copii au văzut lumina zilei datorită intervenției prompte și asistenței medicale urgente prespitalicești acordate cu profesionalism, grijă și siguranță.

mamaplus

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), echipele AMU din raionul Briceni au asistat două nașteri în ambulanță, transmite Știri.md. 

Primul caz a fost înregistrat la 27 iunie, într-o localitate din raionul Briceni. Echipa SAMU Briceni a sosit în 19 minute la domiciliu, unde pacienta în vârstă de 31 de ani, care era la sarcina a treia, 37-38 de săptămâni, prezenta contracții de naștere. Gravida a fost preluată, iar în drum spre spital s-a declanșat nașterea. La ora 15:55 s-a născut un băiețel cu greutatea de 3.550 gr., Scor Apgar 9 puncte.

Membrii echipei SAMU Briceni: 

Medic – Socican Boris;

Felcer – Dobrovolscaia Irina;

Conducător de autoambulanță – Gîtlan Ivan.

Al doilea caz a avut loc la 2 iulie, la ora 00:19. O femeie de 33 de ani din orașul Lipcani a solicitat asistența medicală urgentă la etapa de prespital pe motivul „Sarcina a VI-a, 39-40 de săptămâni”, cu dureri abdominale pronunțate ce se repetau la fiecare două minute.

Echipa PAMU Lipcani a intervenit la solicitare și a preluat de urgență pacienta. În timpul transportării la spital s-a declanșat nașterea și la ora 00:45 s-au auzit primele țipete de bucurie în ambulanță. Datorită intervenției echipei AMU s-a născut un băiat de aproximativ 3.000 gr., Scor Apgar 8-9 puncte. Ulterior, lăuza și nou-născutul au fost transportați la IMSP Spitalul Raional Edineț.

Membrii echipei PAMU Lipcani: 

Felcer – Ursu Elena;

Infirmier – Cebotari Olga;

Conducător de autoambulanță – Jemiga Mihail.

De asemenea, în dimineața zilei de 2 iulie, la ora 09:51, a fost solicitată intervenția ambulanței pentru o gravidă în vârstă de 40 de ani, dintr-o localitate a raionului Nisporeni pe motivul solicitării „Sarcina a III-a, 37-38 de săptămâni, dureri de naștere”.

Echipa PAMU Grozești din cadrul SAMU Nisporeni a intervenit prompt și în timpul transportării la maternitate a asistat nașterea unui băiețel în ambulanță. Nou-născutul a venit pe lume la ora 10:45, cu greutatea aproximativă de 3.000 gr., Scor Apgar 8-9 puncte. Ulterior, mama și nou-născutul au fost transportați asistat la IMSP Spitalul Raional Nisporeni pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.

Membrii echipei SAMU Nisporeni:

Felcer – Jalbă Victoria;

Infirmier – Lefter Ludmila;

Conducător de autoambulanță – Lefter Ion.

Iar pe data 3 iulie, la ora 19:25, la Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a parvenit o solicitare pentru acordarea asistenței medicale de urgență unei gravide „Sarcina a II-a, 39 de săptămâni”, dintr-o localitate a raionului Dubăsari. 

Echipa PAMU Dubăsarii Vechi a ajuns la locul solicitării și a constatat toate semnele caracteristice debutului travaliului. La ora 19:52 a survenit nașterea la domiciliu, astfel că venirea pe lume a nou-născutului a fost un adevărat miracol pentru toți cei prezenți. Datorită asistenței medicale calificate acordate la timp de membrii echipei PAMU Dubăsarii Vechi, nașterea a decurs fără complicații. Femeia în vârstă de 26 de ani a adus pe lume un băiețel de aproximativ 3.000 gr., Scor Apgar 8 puncte. Mama și nou-născutul au fost transportați în stare satisfăcătoare la IMSP Spitalul Raional Criuleni pentru îngrijiri medicale corespunzătoare.

Membrii echipei PAMU Dubăsarii Vechi din cadrul SAMU Coșnița:

Felcer – Jalbă Natalia;

Infirmier – Saramciuc Petru;

Conducător de autoambulanță – Mihailov Corneliu.