Părinții vor cheltui 3000 de lei pentru a-și pregăti copiii pentru școală

Părinții vor cheltui 3000 de lei pentru a-și pregăti copiii pentru școală

-
//
16.08.2016

Au mai rămas exact trei săptămîni pînă la începutul noului an școlar, iar părinții, de mînă cu copiii lor, au pornit deja în căutarea rechizitelor școlare și a ținutelor perfecte pentru ziua de 1 septembrie. Majoritatea și-au pregătit liste cu cele necesare și speră să găsească produse de calitate la un preț minim.

Părinții vor cheltui 3000 de lei pentru a-și pregăti copiii pentru școală

Caiete de matematică și limbă română, caiet pentru desen, penar, creioane colorate și din cele simple, hîrtie și carton colorat de cîteva feluri, acuarelă, plastelină și învelitori pentru cărți. Sînt cîteva lucruri din lista imensă pe care a pregătit-o mama a trei școlărițe. „Cea mai mică merge acum în clasa a I-a, una trece clasa a doua, iar cea mai mare este în clasa a IX-a. Vă dați seama că trebuie să cumpăr de toate pentru toți", spune femeia care a pus ochiul pe un ghiozdan pentru mezină. „Costă 650 de lei. Mi se pare rezonabil. Oricum, anul viitor cred că va dori geantă nouă", mărturisește Ioana Rotari.

Prețuri pentru toate buzunarele

În magazinul „Unic" din centrul Capitalei se găsesc toate cele necesare elevilor. Ioana a venit din orașul Telenești special pentru a-și pregăti copiii de școală. Recunoaște că a cheltuit deja peste 1.000 de lei pentru rechizite. Acum este în căutarea ghiozdanului perfect pentru mezina familiei care merge în clasa I. Modelele sînt diverse la fel ca și prețurile. „Sigur aleg ceva roz cu prințese!", exclamă mămica. Cel mai ieftin ghiozdan costă aproximativ 250 de lei, iar cel mai scump – 700 de lei. „Dacă sînt mai ieftine, nu înseamnă că au o calitate mai proastă. De obicei, produsele autohtone au un preț mai scăzut, iar cele importate sînt ceva mai scumpe. În următoarele zile trebuie să primim marfă nouă mai scumpă. Gențile pentru cei mici pot costa și 1.300 de lei", explică o vînzătoare.

Majoritatea ghiozdanelor și hăinuțelor sînt aduse din Turcia, China sau Polonia. Ioana Rotari spune că preferă să investească în produse mai scumpe, chiar dacă asta înseamnă să-și golească buzunarul. „Presupun că dacă e mai scump, e mai bun și va ține mai mult. Oricum, copiii sînt copii și nu sînt foarte grijulii cu lucrurile lor", crede femeia.

Haine stilate pentru cei mici

Părinții sînt atenți și la hainele cu care își îmbracă odraslele. Pe rafturile magazinelor se găsesc cele mai diverse modele de sacouri, cămăși și rochițe. „Cele mai scumpe cămăși pentru fete costă 360 de lei, iar pentru băieți prețul ajunge la 310 lei. Cele mai ieftine sînt 140 de lei. Un costum pentru băieți format din pantaloni, vestă și sacou costă 1.200-1.300 de lei", explică Natalia Godinciuc în timp ce aranjează pe umerașe cîteva bluze albe. „Eu cred că merită banii. Uitați-vă ce sacou stilat, parcă e croit pentru un bărbat!", exclamă admirativ vînzătoarea. „Părinții, sărmanii, cumpără de toate, dar nici nu se înghesuie. Marea îmbulzeală începe spre sfîrșitul lunii. Am observat că mulți caută producătorii autohtoni, crezînd că prețul e mai mic și calitatea mai înaltă. Nu este adevărat. Hainele importante sînt croite perfect. Am rochii foarte potrivite pentru școală, de la 380 de lei în sus", spune Natalia.

Într-un alt magazin găsim sacouri la fel de stilate. De culoare roșie, verde, roz sau în carouri, acestea chiar par a fi desprinse din reviste. „Costumele sînt croite pentru elevii cu vîrste cuprinse între 7-15 ani. Cel mai ieftin costă 400-500 de lei, iar cele mai scumpe ajung la 1.300 de lei", spune o vînzătoare.

Uniforma școlară salvează părinții

Pe Nelly Tudosie am surprins-o în timp ce căuta un ghiozdan potrivit pentru fiul său, elev în clasa a treia. „Adevărul este că fac cumpărături de cîteva luni. Dacă văd ceva ce îmi place, cumpăr! Am luat deja caiete, stilouri și toate rechizitele necesare. Cred că am cheltuit aproape 1.000 de lei. Acum, trebuie să îi cumpăr o geantă mai mare pentru că anul acesta copilul are cărți mai multe. Lucrez în domeniu și îmi este mai ușor să mă orientez", spune femeia care este profesoară de matematică la un liceu din Capitală.

Uniforma școlară pe care elevii nu o prea agreează, le ușurează în schimb viața părinților. „Slavă Domnului că are uniformă și nu trebuie să cumpăr pantaloni și sacouri. Băiatul are nevoie doar de cămăși. La noi există multă fală și lumea cumpără haine doar pentru a părea mai presus decît alții. Consider că uniforma școlară ne scutește de multe griji și îi face pe copii egali", afirmă profesoara.

Mamele de fete vor dori cu siguranță să cumpere accesorii pentru păr, colanți și poate chiar bijuterii pentru micile domnișoare. Cele mai simple agrafe de păr costă aproximativ 15 lei, iar cele mai sofisticate, chiar și 250 de lei. Prețul unei perechi de colanți, de asemenea, variază între 70 și 170 de lei. Prețul la încălțăminte pare a fi ceva mai accesibil. Poți găsi o pereche de pantofi la prețul de 250 de lei, însă pentru un model din noile colecții, părinții trebuie să scoată din buzunar pînă la 1.000 de lei.

Lista cu rechizite

În capul listei cu rechizitele școlare stau caietele și stilourile. Elevii au nevoie de caiete de matematică, limbă română, iar cei din clasa a I și de caiete speciale de caligrafie. Astfel, cele mai ieftine caiete rămîn cele clasice, de culoare verde, care au 12 foi și costă un leu. Un caiet de 24 de foi poate costa între 2 și 5 lei, iar cele de 96 de foi pot costa și 15 lei. Cel mai ieftin stilou nu costă mai puțin de 3 lei. Ascuțitoarele pot fi cumpărate cu 7 sau cu 35 de lei, la fel ca și penarele. „Cele mai simple penare costă 15 lei. Avem și din cele care costă 140 de lei, pentru că sînt mai mari și au mai multe compartimente, dar asta nu-i prea interesează pe maturi. Ei caută produse mai ieftine, dar oricum lasă în magazin cel puțin 500 de lei doar pentru rechizite", afirmă o vînzătoare.

Elevii din clasele primare au nevoie și de alte lucruri precum plastilină, acuarelă, pensule, foarfece, riglă și altele. O mapă pentru desen, de exemplu, costă aproximativ 35 de lei. Agenda elevului este poate cea mai importantă din întreaga listă a rechizitelor. Cea mai simplă agendă costă 10 lei, iar cea mai scumpă – aproximativ 40 de lei.

Am alcătuit o listă cu lucrurile necesare pentru școlari și am ajuns la costul coșului minim de care ar avea nevoie părinții în această perioadă pentru a pregăti un băiat și o fată de școală.

  • Rechizite școlare – minim 250 de lei
  • Cămașă fete – minim 250 de lei
  • Fustă – minim 270 de lei
  • Rochie – minim 500 de lei
  • Cămașă băieți – minim 270 de lei
  • Costum băieți – minim 700 de lei
  • Încălțăminte – minim 250 de lei
  • Ghiozdan – minim 250 de lei

Total: 2.740 de lei

Așadar, părinții trebuie să scoată din buzunar aproximativ 3.000 de lei pentru a cumpăra toate cele trebuincioase copiilor pentru școală. Amintim că la sfîrșitul anului 2015, Guvernul Republicii Moldova a stabilit un salariu mediu lunar pe economie în mărime de 5.050 lei.

Sursa: moldnova.eu