mamaplus

Părinții cer revenirea copiilor în clase, din 1 septembrie: ”Studiile online sunt ineficiente!”

-
//
10.07.2020

Peste 400 de părinți au semnat o petiție prin care cer revenirea elevilor la școală, din 1 septembrie. Autoarea unei petiții în acest sens, Valeria Kuznețova, susține că învățământul la distanță nu este accesibil tuturor copiilor. 

Nu toți au calculatoare și internet ca să se poată implica în acest proces. La fel, elevilor le lipsește comunicarea față în față cu profesorul și cu colegii de clasă. Petiția vine în contextul în care, la această etapă, nu există nicio previzibilitate legată de modalitatea de organizare a noului an de studii. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu a emis nicio decizie în acest sens.

În petiție se menționează că, de când copiii învață de la distanță (impuși de situația epidemiologică, n.r.), autoritățile nu au întreprins suficiente măsuri pentru a asigura accesul la educație pentru toți copii, dar și condiții de muncă pentru profesori. Nu s-a luat în vedere nici faptul că elevii din clasele primare nu pot să folosească independent tehnica de calcul și au nevoie de supraveghere, în timp părinții trebuie să meargă la muncă.

Părinții au constatat că procesul educațional de la distanță s-a dovedit a fi neeficient. Elevii sunt lipsiți de contactul personal cu profesorul, iar drept urmare nu există un dialog și un control potrivit. Copiii sunt lipsiți de interacțiunea cu semenii lor, iar drept consecință are de suferit componenta de socializare a procesului educațional. O eroare a autorităților din educație, în opinia părinților, este păstrarea, în condițiile educației la distanță, a aceluiași program de studii elaborat pentru educația în clase.

Valeria Kuznețova crede că și la scoală pot fi respectate condiții de distanțare socială și igienă personală care să nu permită răspândirea coronavirusului, iar acest fapt l-au demonstrat alte țări, în care elevii au revenit în sălile de studii.

Colectarea semnăturilor pe petiție a început pe 5 iulie. Săptămâna viitoare aceasta va fi transmisă către Guvern, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Avocatului Poporului.