mamaplus

Părinții cer redeschiderea grădinițelor: ”Avem cazuri când ne mor copiii!”

0
//
28.06.2020

Mai mulți părinți din municipiul Bălți cer autorităților să găsească o soluție în privința familiilor cu copii de vârstă preșcolară, în vederea faptului că de aproape trei luni grădinițele din Republica Moldova sunt închise. Părinții susțin că nu pot munci și sta, în același timp, cu copii acasă. În acest sens a fost lansată o petiție prin care semnalează problema încălcării dreptului la educație.

În urma cazurilor în care copii și-au pierdut viața în timp ce au rămas acasă fără supraveghere, câțiva părinți s-au solidarizat și au solicitat redeschiderea grădinițelor. Ei consideră că dacă vor fi luată măsurile corecte de protecție, atunci riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 poate fi redus. 

„Venim cu un mesaj de solidaritate pentru părinții care și-au pierdut copii. După patru luni de pandemie, avem situații fără precedent. Mă refer la faptul că avem cazuri când la propriu ne mor copii. De ce? Pentru că nici până azi, nu avem un protocol care să reglementeze redeschiderea grădinițelor, astfel încât ele să funcționeze în strictă legătură cu situația pandemică în care ne aflăm”, susțin părinții care au lansat inițiativa.

Potrivit grupului de părinți, în prezent circa 130.000 de familii sunt puse în pericol.

„Vorbim de peste 130 de mii de familii care au copii mici și care zi de zi atunci când pornesc la muncă se gândesc cum să protejeze mai bine odraslele lor. Solicităm a câta oară ca să fie rezolvată această problemă. Ce facem cu grădinițele? Cât le mai ținem închise? Ce soluții le propunem părinților? Vrem redeschiderea grădinițelor cu luarea a tuturor măsurilor de precauție”, mai susțin părinții.

O femeie, mamă a doi copii spune că îi este frică să plece la muncă și să lase micuții singuri acasă. Astfel, ea a fost nevoită să aleagă între a merge la serviciu pentru a avea o sursă de venit sau a sta cu cei mici acasă.

„Sunt mamă a doi copii de grădiniță. Vreau să vă spun că este foarte greu, din motiv că nu pot munci. Prea mult timp a trecut de când grădinițele au fost închise. Vă rog foarte mult să luați careva măsuri, deja nu se mai poate. Deschideți grădinițele. Nu putem lăsa copii fără supraveghere”, a spus o mămică.

Petiția o puteți semna aici.