mamaplus

Până la 1000 de pacienți din Moldova ar putea fi testați zilnic la COVID-19

-
//
06.04.2020

Premierul Ion Chicu a anunțat că în laboratoarele din țară ar putea fi testați, zilnic, până la 1 000 de pacienți suspecți de infestare cu COVID-19. Declarația a fost făcută după ședința matinală cu președintele Igor Dodon și speakerul parlamentului, Zinaida Grecianîi, din 6 aprilie.

Premierul a menționat că pentru testarea pacienților statul ar putea încheia contracte cu laboratoarele private.

„S-a luat decizia de a testa masiv medicii. Vom testa total medicii, în primul rând, din aceste raioane și apoi vom face în toate instituțiile. În acest sens, statul va încheia contracte cu laboratoarele private pentru că au capacitate și au sporit calitatea serviciilor prestate. Cred că am putea ridica numărul până la 1 000 de teste pe zi ca să testăm, în primul rând, medicii”, a explicat șeful executivului.

Prim-ministrul a amintit și de situația din spitalul din Glodeni, unde au fost infectați 11 lucrători medicali. De asemenea, a vorbit despre raioanele Soroca și Ștefan Vodă, unde sunt 126 și respectiv 132 de cazuri de infestări.

„Avem o situație complicată în două raioane: Soroca și Ștefan Vodă. Cunoașteți că de 4 sau 5 zile acolo am instituit regim de carantină care va continua. Din păcate, în aceste două raioane, numărul de cazuri înregistrate constituie aproape 1/3 din numărul total din țară, ceea ce înseamnă că au fost două focare foarte puternice”, a spus Chicu.

Amintim că până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 864 de cazuri de COVID-19. Numărul de decese a urcat la 17, după ce încă două persoane au decedat în ultimele ore: o femeie de 81 de ani și un bărbat de 78 de ani.

Ministrul Sănătății a precizat că 78 de persoane sunt în stare gravă, iar alte 10 sunt intubate.