mamaplus

Opt copii din zece sunt supuși violenței în Moldova. Consecințele sunt grave, spun specialiștii

0
//
14.08.2020

Opt copii din zece sunt supuși formelor de violență fizică și psihologică în Republica Moldova. Cel puțin așa arată statisticele UNICEF. Nu se știe însă care este cifra reală a cazurilor de abuz, pentru că nu toate sunt raportate. Asta înseamnă că numărul victimelor în rândul minorilor este cu mult mai mare. Potrivit psihologilor, abuzul se transmite din generație în generație și are consecințe grave asupra copilului.

Stereotipurile, lipsa educației parentale, sărăcia, migrația părinților și gradul de toleranță a fenomenului violenței în societate duc la creșterea numărului de copii abuzați.

DANIELA SÎMBOTEANU, PREŞEDINTA CNPAC: „Copii de toate vârstele sunt vulnerabili față de toate formele de abuz”.

Consecințele sunt grave asupra copiilor, spun specialiștii. Devenind adulți, aceștia nu se pot integra în societate, devin violenți și agresivi la rândul lor. Potrivit psihologilor, acest lucru se întâmplă, pentru că maturii nu știu să își explice emoțiile.

INA CRASNOJON, PSIHOLOG: „Consecințele pe termen îndelungat, copii învață de la proprii părinți că atunci când tu iubești neapărat lovești. Ei o să adere la asemenea comportamente și ulterior”.

Și oamenii condamnă violența împotriva copiilor și spun că poți să îi disciplinezi pe cei mici prin alte metode:

„Poți să îi lipsești de plimbări, de înghețată, de desene animate. Pot fi găsite soluții, MUSCA dar violența e inadimisibilă”;

„Doar să îi vorbești și să îi explici, pentru că el nu înțelege de ce a fost pedepsit”;

„Pot să îi dau o palmă la fund, dar să bat niciodată. MUSCA Vedeți, am un copil mic, el niciodată nu țipă din senin. Trebuie de înțeles de ce și să fii alături”;

„Prin metodele violente niciodată nu poți educa un copil, nici cu violența fizică, nici cu cea morală”.

Potrivit specialiștilor, pentru a schimba situația în țară trebuie respectate legile. Deși, există o Strategie națională cu privire la educația parentală, aceasta este doar pe hârtie.