mamaplus

ONU acuză Rusia că a folosit zeci de copii ucraineni drept scuturi umane în război

-
//
22.06.2023

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a acuzat joi Rusia pentru uciderea a 136 de copii în Ucraina în 2022, forțele ruse fiind adăugate pe lista globală a infractorilor, potrivit unui raport adresat Consiliului de Securitate al ONU.

mamaplus

ONU a stabilit, de asemenea, că armata rusă și grupurile afiliate au rănit 518 copii și au efectuat 480 de atacuri asupra școlilor și spitalelor de la începutul războiului. Forțele ruse au folosit inclusiv 91 de copii drept scuturi umane, potrivit raportului ONU. Cu toate acestea, Rusia neagă că a vizat civili de când a invadat Ucraina în februarie anul trecut, transmite digi24.ro.

Raportul arată de asemenea că forțele armate ucrainene au ucis 80 de copii, au rănit 175 de copii și au efectuat 212 atacuri asupra școlilor și spitalelor, relatează sursa citată. Forțele ucrainene nu sunt însă pe lista globală a infractorilor.

Guterres a spus în raport că a fost „în special șocat” de numărul mare de copii uciși și mutilați, dar și de atacurile asupra școlilor și spitalelor de către forțele armate ruse. El a mai spus că este „deosebit de deranjat” de numărul mare de astfel de infracțiuni împotriva copiilor comise de forțele armate ucrainene.

Raportul anual ONU vizează uciderea, mutilarea, abuzul sexual, răpirea sau recrutarea copiilor, refuzul accesului la ajutor și atacurile asupra școlilor și spitalelor. Raportul a fost întocmit de Virginia Gamba, reprezentantul special al lui Guterres pentru copii și conflicte armate.

Gamba a vizitat luna trecută Rusia, unde s-a întâlnit cu comisarul rus pentru drepturile copiilor Maria Lvova-Belova, care este vizată de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională de la Haga (CPI) pentru deportarea copiilor ucraineni din zonele aflate sub ocupaţia trupelor ruse.

Curtea Penală Internațională a emis luna trecută un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin pe care îl acuză de asemenea pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina și de transferul ilegal de persoane în Rusia.

Moscova a spus că mandatele sunt nule din punct de vedere legal, deoarece Rusia nu a fost semnatară a tratatului care a instituit CPI.

Raportul ONU privind copiii și conflictele armate a constatat răpirea a 91 de copii de către forțele armate ruse. Toți au fost ulterior eliberați. Raportul arată și transferul a 46 de copii în Rusia din Ucraina.

Moscova nu a ascuns programul prin care a adus mii de copii ucraineni în Rusia, ci îl prezintă ca pe o campanie umanitară de protejare a orfanilor și a copiilor abandonați în zona de război.