OMS: Republica Moldova a eliminat rujeola și rubeola indigenă

OMS: Republica Moldova a eliminat rujeola și rubeola indigenă

-
//
23.04.2018

Republica Moldova se numără printre cele 33 de țări care au eliminat cu succes rujeola și rubeola indigenă prin imunizare. Concluzia bazată pe acoperirea vaccinală durabilă a fost făcută de Comisia regională europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

OMS: Republica Moldova a eliminat rujeola și rubeola indigenă

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Republica Moldova a obţinut în ultimii ani succese remarcabile la capitolul imunizare.

Prin intermediul unei rate mari de vaccinare, în Moldova a fost eliminată poliomielita și menținut statutul țării liberă de această infecție.

Totodată, în anii 2011-2017 n-au avut loc cazuri de tetanos, difterie, rubeolă. Comparativ cu anul 2000, în 2017 a fost redus numărul cazurilor de oreion de la 1.943 la 78 şi de hepatită virală B de la 751 la 23. 

Implementarea vaccinului contra infecției rotavirale a favorizat reducerea numărului de bolnavi de la 782 în anul 2012, la 396 de cazuri în anul 2017.

Biroul Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății a anunţat că, ultima săptămână a lunii aprilie a fost declarată „Săptămâna Europeană a Imunizărilor”. 

Republica Moldova, alături de toate țările din regiunea europeană, s-a alăturat la acest eveniment şi va desfăşura acţiuni menite să crească gradul de conștientizare privind dreptul și responsabilitatea fiecărei persoane de a fi protejat împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. 

Sursa: stiri.md