mamaplus

OMS recomandă vaccinarea împotriva malariei: Vaccinul, disponibil din 2024

-
//
03.10.2023

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat luni un al doilea vaccin pentru prevenirea malariei, o boală periculoasă răspândită de unii ţânţari, transmite Reuters.

mamaplus

„În urmă cu aproape doi ani, OMS a recomandat utilizarea pe scară largă a primului vaccin din lume împotriva malariei, numit RTS,S", a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing la Geneva, transmite protv.ro.

„Astăzi, îmi face o mare plăcere să anunţ că OMS recomandă un al doilea vaccin, numit R21/Matrix-M, pentru prevenirea malariei la copiii cu risc de îmbolnăvire", a spus directorul OMS.

R21/Matrix-M, dezvoltat de Universitatea Oxford din Marea Britanie, urmează să fie lansat în unele state africane la începutul anului 2024 şi va fi disponibil şi în alte ţări la jumătatea aceluiaşi an, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că dozele vor avea costuri cuprinse între 2 şi 4 dolari.

Febra Dengue, un adevărat pericol pentru copii

Tot luni, OMS a recomandat și vaccinul Qdenga produs de Takeda Pharmaceuticals împotriva febrei dengue pentru copiii cu vârste între 6 şi 16 ani care trăiesc în zone în care această infecţie reprezintă o importantă problemă de sănătate publică.

Febra dengue, prezentă în special în climatele tropicale şi subtropicale, este o infecţie virală transmisă de ţânţari.

În cadrul studiilor s-a demonstrat că vaccinul Takeda este eficient împotriva tuturor celor patru serotipuri ale virusului la persoanele care au fost infectate anterior cu dengue, a declarat Hanna Nohynek, preşedinta Grupului strategic de experţi pentru imunizare din cadrul OMS.

Ea a adăugat, însă, că există o doză de incertitudine cu privire la performanţa vaccinului împotriva serotipurilor 3 şi 4 la persoanele care nu au fost infectate anterior.