mamaplus

OMS Europa le cere țărilor să nu închidă școlile: „Nu putem să repetăm aceleaşi greşeli”

-
//
29.10.2021

Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat vineri guvernele din această regiune şi le-a cerut să nu închidă şcolile, chiar dacă numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescut în multe țări europene.

Mai mult de jumătate dintre cele 53 de țări membre ale OMS Europa au raportat creşteri marcante ale ratelor de infectare la nivelul tuturor grupelor de vârstă, odată cu apropierea iernii. Numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut cu 18% în această regiune.

„Dacă şi atunci când sunt impuse restricții pentru a scădea sau a controla transmiterea virală, şcolile ar trebui să fie ultimele locuri care îşi închid porțile şi primele care se redeschid, cu măsuri corespunzătoare pentru prevenirea infectărilor. Întreruperea educației copiilor ar trebui să fie ultima soluție”, a transmis OMS într-un comunicat citat de dpa, potrivit Agerpres.

În locul măsurii privind închiderea instituțiilor de învățământ, OMS a recomandat o abordare mai largă pentru a reduce transmiterea virală la nivelul întregii societăți.

„Aceste măsuri includ spațiile şcolare, iar distanțarea fizică, spălarea frecventă a mâinilor, purtarea măştii sanitare, asigurarea unei ventilații adecvate în sălile de curs şi creşterea accesului la testare sunt măsuri foarte importante, în special în zonele cu prevalență înaltă. Nu putem să repetăm aceleaşi greşeli”, precizează acelaşi comunicat.

Anul trecut, închiderea pe scară largă a şcolilor a întrerupt procesul educativ pentru milioane de copii şi tineri şi a făcut mai mult rău decât bine, a declarat Hans Henri Kluge, directorul OMS Europa.