mamaplus

OMS confirmă: Şcolile nu au fost un factor de supra-răspândire a coronavirusului

0
//
21.01.2021

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adunat și comparat dovezile ştiinţifice colectate anul trecut, legate de rolul copiilor în pandemie, o temă căreia i-a dedicat raportul său săptămânal și a ajuns la concluzia că școlile nu au fost, în mod general, un factor de supra-răspândire a coronavirusului.

Potrivit unor studii realizate de-a lungul anului 2020, doar în cazuri excepţionale școlile au devenit sursă de transmitere a COVID-19, iar acest lucru s-a întâmplat în special când nu au fost respectate măsurile de prevenire a transmiterii bolii, se arată în raportul OMS.

Printre principalele concluzii figurează şi faptul că şcolile au reflectat situaţia epidemică a comunităţii din care fac parte şi că, atunci când transmiterea virusului este scăzută la nivel comunitar, copiii şi centrele de învăţământ nu au devenit focare de contagiere cu COVID-19.

În schimb, când numărul cazurilor a crescut în rândul populaţiei, cum s-a observat în ultimele trei luni în mai multe părţi ale lumii, măsurile preventive şi de protecţie din şcoli devin indispensabile.

Situaţia nu este aceeaşi în ce priveşte învăţământul primar şi cel secundar, cel din urmă necesitând măsuri preventive întărite, astfel încât adolescenţii să aibă contacte limitate în afara spaţiului de învăţământ şi cel familial. 

Potrivit cifrelor OMS, copiii şi adolescenţii cu vârste de sub 18 ani au reprezentat anul trecut, doar 8% din cazurile globale de COVID-19, deşi ei reprezintă 29% din populaţia mondială. 

Cazurile de contagiere între elevi au fost de asemenea sporadice.

Datele ştiinţifice sugerează însă că personalul din învăţământ are un risc mai mare de contagiere decât populaţia în general. În schimb, un studiu realizat de Marea Britanie arată că cei care lucrează în şcoli au un risc mai mic de infectare decât angajaţii din alte sectoare.

Un alt studiu, realizat în SUA în rândul a 57.000 de angajaţi în domeniul îngrijirii copiilor, relevă că aceştia nu au un risc mai mare de a se infecta.

În faţa apariţiei noilor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 potenţial mai contagioase, OMS este de părere că trebuie făcute analize suplimentare pe categorii de gen şi vârstă şi trebuie verificat dacă au un impact diferit în ce-i priveşte pe copiii.