mamaplus

OMS avertizează asupra transmiterii gripei aviare la om

-
//
19.04.2024

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat joi „îngrijorarea enormă” față de răspândirea în creștere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi specii, inclusiv la oameni, informează AFP.

mamaplus

„Acest lucru rămâne, cred eu, o îngrijorare enormă”, a declarat Jeremy Farrar, cercetător-șef al agenției pentru sănătate din cadrul ONU, într-o conferință de presă organizată la Geneva, transmite agerpres.ro.

Temerea este că virusul H5N1, care, la oamenii contaminați prin contact cu animale infectate, a demonstrat „o rată de mortalitate extraordinar de ridicată”, se va adapta pentru a putea să se transmită de la om la om.

Deocamdată nu există nicio dovadă a unei transmiteri de la om la om a tulpinii virale H5N1.

Între începutul anului 2023 și 1 aprilie 2024, OMS a anunțat că a înregistrat un total de 889 de cazuri umane de gripă aviară în 23 de țări, dintre care 463 de decese, ceea ce înseamnă că rata de mortalitate a fost de 52%.

Dincolo de monitorizarea oamenilor infectați de animale - inclusiv de vaci într-un caz recent observat în Statele Unite -, „este încă și mai important să înțelegem câte dintre infecțiile umane se produc fără ca pacienții să știe acest lucru, căci acesta este segmentul în care se va produce adaptarea virusului”, a explicat Jeremy Farrar.

„Este tragic de spus, dar dacă sunt infectat cu H5N1 și mor, asta e tot (lanțul de transmitere virală este rupt). Dacă mă duc în comunitate și îl transmit altcuiva, atunci începe ciclul”, a adăugat el.

Jeremy Farrar estimează că sistemele de supraveghere și detectare a infecțiilor „nu sunt niciodată suficiente”, dar observă „că acest lucru se întâmplă inclusiv în cea mai bogată țară din lume”, unde au fost lansate studii serologice „pentru a se vedea dacă are loc transmiterea între crescătorii de vaci și alte persoane”.

La începutul lunii aprilie, autoritățile americane au anunțat că o persoană a fost testată pozitiv la gripa aviară după ce a fost infectată de o vacă de lapte în Texas. Pentru moment, cazurile de transmitere la oameni sunt foarte rare.

Un copil de nouă ani, purtător al tulpinii H5N1, a murit de gripă aviară în Cambodgia în februarie, după ce alte trei decese au fost înregistrate în aceeași țară în 2023.

În Statele Unite, pacientul a prezentat „o roșeață în zona ochilor (corespunzând unei conjunctivite) ca unic simptom”, au precizat autoritățile americane, adăugând că persoana infectată a fost izolată și tratată cu un medicament antiviral utilizat împotriva gripei.