mamaplus

Oamenii din Văsieni, raionul Ialoveni, au colectat bani pentru a face un trotuar spre gimnaziu

-
//
14.09.2022

Un trotuar nou-nouț va duce, în curând, spre Gimnaziul din Văsieni, raionul Ialoveni. Obișnuit la prima vedere, acesta este unic datorită faptului că a fost construit din banii donați de locuitorii satului, plecați la muncă peste hotare, scrie TV8.md.

Trotuarul, cu o lungime de circa 130 de metri, va fi dat în exploatare peste câteva zile, după ce, aproape 20 de ani, școlarii și profesorii au parcurs drumul spre școală prin gropi și noroi.

În total, pentru materialele de construcție necesare, consătenii din diasporă au reușit să adune 40 de mii de lei, iar primăria Văsieni a asigurat tehnica necesară. 

Porțiunea de trotuar, cu o lungime de circa 130 de metri, fusese amenajată, ultima dată, în 1986. De atunci, potrivit primarul de Văsieni, nu a mai văzut strop de asfalt, chiar dacă se află în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor. Nu s-a reparat, deoarece nu sunt bani pentru asta, mai ales că nici drumul nu este într-o stare foarte bună, mai spune primarul. Într-un final, un grup de băștinași din satul Văsieni, raionul Ialoveni au decis să colecteze bani, pentru ca elevii din sat să poată merge la lecții în siguranță. Inițiativa aparține lui Constantin Curnic, plecat la muncă în Italia.

„Să criticăm cu toții putem, e cel mai ușor. Dați să începem să ne mobilizăm, să dăm impuls, să construim ceva cât de puțin. Pentru că uneori ne concentrăm pe ceva masiv, pe proiecte mari, dar ne scapă niște lucruri elementare”, a vorbit un băștinaș din Văsieni plecat în străinătate, Consantin Curnic.

Bărbatul mai spune că prin acest proiect vrea să inspire și alți oameni să investească în satele de baștină. Mai ales că se poate, dacă omul vrea. În total, sau mobilizat 16 persoane plecate în străinătate, care au donat în jur de 40 de mii de lei. Acum, urmându-le exemplul, alți consăteni de-ai lor vor să doneze bani, pentru ca teritoriul de lângă gimnaziu să fie amenajat și securizat.

Trotuarul dar și parcul din fața școlii vor fi iluminate. Acest lucru sa oferit să-l facă un agent economic din sat. Nu este unicul proiect implementat la inițiativa diasporei. În următoarele zile, în preajma gimnaziului Văsieni vor fi instalate trei tomberoane moderne, cu inscripția hârtie, plastic și sticlă. Asta pentru a educa tânără generație și pentru a le explica o regulă simplă: prin sortarea deșeurilor, mediul înconjurător poate fi protejat și mai curat.