Oamenii de ştiinţă au echivalat dependenţa de reţelele sociale cu alcoolism

Oamenii de ştiinţă au echivalat dependenţa de reţelele sociale cu alcoolism

0
//
08.02.2016

Este cu mult mai dificil să rezişti tentaţiei de a verifica actualizări în reţele de socializare, cum ar fi Facebook şi Twitter, decît să renunţi la alcool şi ţigări. Concluzia aparţine oamenilor de ştiinţă de la Şcoala Economică Superioară pe lîngă Universitatea din Chicago (University of Chicago Booth School of Business, USA), în baza unui sondaj la care au participat 250 de rezidenţi din SUA, fiind întrebaţi de dorinţele lor de zi cu zi, scrie „The Telegraph”.

Oamenii de ştiinţă au echivalat dependenţa de reţelele sociale cu alcoolism

Experţii le-au oferit voluntarilor dispozitive pentru înregistrarea diferitelor dorinţe care apar în decursul zilei. Ca rezultat, au fost acumulate aproximativ 8 mii de înregistrării. După cum s-a dovedit, dorinţele de bază ale participanţilor la studiu au fost somnul şi sexul, însă cel mai greu le-a fost de a rezista tentaţiei de a accesa o pagină de pe reţeaua de socializare. Verificarea actualizărilor de pe Facebook şi Twitter a fost pe primul loc în clasament. Alcoolul şi tutunul au fost mai puţin important pentru participanţi la sondaj, în ciuda faptului că dependenţa faţă de acestea se consideră una dintre cele mai puternice.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, în cazul în care persoana renunţă conştiincios la ceea ce îl ispiteşte, apoi simte o dorinţă şi mai mare de a face acest lucru şi, în ciuda puterii voinţei, nu poate rezista. "Spre sfîrşitul zilei, puterea voinţei se slăbeşte şi este mult mai probabil că încercările de autocontrol vor eşua", comentează doctorul William Hoffman, autorul studiului publicat în revista „Psychological Science”.

De remarcat că, anterior, cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Danemarca au declarat că reţelele de socializare, de fapt, induc creierul în eroare, făcîndu-l să creadă că comunicarea virtuală ar satisface toate nevoile sociale ale copiilor şi adolescenţilor. În opinia lor, preocuparea excesivă de Internet poate duce la pierderea de către tineri a competenţelor sociale (comportamentale şi de comunicare).

Sursa: moldovenii.md