mamaplus

O tânără din Odesa, care s-a refugiat în Moldova acum trei luni, a născut o fetiță

-
//
03.08.2022

O tânără din Odesa, care s-a refugiat în țara noastră acum trei luni, a născut acum câteva zile la Spitalul nr. 1 din capitală. Emoțiile au copleșit-o atunci când s-a întors la centrul de plasament din sectorul Rîșcani, unde angajații, dar și alți refugiați au întâmpinat-o cu flori, baloane și aplauze.

Angajații de acolo au avut grijă să respecte și tradițiile, întâmpinând-o pe Taisea Slehtina cu agheasmă și busuioc. Femeia a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă.

„O cheamă Amina. S-a născut foarte micuță, 2,5 kg, 48 de centimetri, la ora 18:30, pe data de 28 iulie. Sunt foarte recunoscătoare medicilor.”, susține Taisea.

Tânăra a plecat din Odesa când avea 7 luni de sarcină, pe data de 30 aprilie. A ajuns în Moldova împreună cu soțul ei, care este din Azerbaidjan, și ceilalți doi copii.

 „Am plecat la timp, pentru că după asta casa noastră a fost bombardată. Pe data de 31 au bombardat și jumătate de clădire a fost distrusă. Au murit un băiat de 14 ani și o fetiță de 18 ani acolo.”, mărturisește femeia.

Acum, ea spune că nu mai are la ce se întoarce și vrea un viitor pentru copiii săi, aici, în Moldova.

 „Fetița este acum la tabără, iar băiatul tocmai a ieșit. 10 și 11 ani au. I-am întrebat dacă vor să plece la școală aici și au zis că sunt gata.”, mai spune Taisea.

Ea a mai adăugat că angajații centrului îi poartă de grijă și o asigură cu tot necesarul.

„Îmi dau totul, și pentru igienă, și scutece, și totul, nici nu trebuie să cumpărăm, lapte, tot ce trebuie. Haine sunt, cărucior și totul pentru copil este, cadă, totul.”

Familia se pregătește pentru botezul fetiței, iar nași de botez vor fi administratoarea centrului și responsabila de la registratură.

Menționăm că de la începutul războiului din Ucraina, 125 de femei refugiate au născut în țara noastră.