mamaplus

O școală le dă copiilor kebab și pizza la masa de prânz. Autoritățile spun că a fost o rugăminte a elevilor și a părinților

-
//
15.03.2023

Un primar din județul Gorj, România, le oferă elevilor din comună o masă caldă la școală, printr-un program finanțat din PNRR. O inițiativă bună, doar că printre felurile de mâncare se regăsesc pizza și kebab. Niciunul dintre produse nu este recomandat de Institutul de Sănătate Publică, deși edilul spune că le-a verificat pe lista oficială, scrie digi24.ro.

mamaplus

La începutul acestei săptămâni, elevii unei școli din Gorj au avut la prânz kebab la școală. În timp ce o unitate de învățământ de stat din București le-a oferit copiilor supă cremă de legume, chiftele de porc marinate cu piure de cartofi și brioșă. Introducerea programului Masa Caldă în școlile dintr-o localitate gorjeană a scăpat peste 300 de familii de grija prânzului copiilor.

– Așa nu îi mai porți de grijă acasă, să îii faci pachețel. Mănâncă de aici și e bine.

Învățătoare: Meniurile sunt stabilite de firma care a câștigat licitația, în colaborare cu factorii decidenți ai școlii noastre.

Pe lângă aripioare de pui, chiftele de porc, paste carbonara, săptămâna acesta elevii din Roșia de Amaradia primesc kebab, pizza, tortilla și șnițel de pui. Niciunul dintre produse nu se regasesc pe lista propusă de Institutul de Sănătate Publică. Alimentele ultraprocesate ar trebui să fie o excepție în meniul elevilor, spun medicii.

Bogdan Pascu, endocrinolog pediatru: În recomandările internaționale găsim foarte clar scris că avem nevoie de 5 porții de fructe și legume pe zi.

Radu Ababi, nutriționist clinician: Riscul ar fi dacă copilul începe să prindă o poftă mai mare pentru preparatele respective și atunci se vor repeta în dieta copilului. Mănâncă la școală, mănâncă și acasă.

Primarul comunei spune că meniul în care se regăsesc, consecutiv, produse fast food, e doar o întâmplare.

Liviu Cotojmanu, primar Roșia de Amaradia: E o rugăminte a elevilor și chiar a părinților. Au ales kebab, tortilla și pizza. Meniul este luat dintr-o listă a INSP din care noi alegem zilnic anumite meniuri.

Mesele nesănătoase și lipsa mișcării duc, în timp, la obezitate. Pentru prevenție, OMS recomandă cât mai puține glucide și o oră de mișcare pe zi. În România, 1 din 4 copii este obez.