mamaplus

O pacientă de 33 de ani a murit. Un medic din Chișinău, condamnat pentru malpraxis

-
//
05.07.2024

Un medic din Chișinău a fost condamnat la un an de închisoare pentru malpraxis, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 2 ani. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Suplimentar, instanța a dispus privarea de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de 3 ani. 

mamaplus

Potrivit procurorilor, în 2020, inculpatul, activând în funcția de medic de urgență la Stația AMU Chișinău, a încălcat prevederile actelor normative cu privire la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din Republica Moldova.

La solicitarea victimei, inculpatul a sosit într-un apartament din Chișinău, unde urma să acorde asistență medicală completă. În urma examinării, a stabilit diagnoza de „Hemoragie post-partum. Șoc hipovolemic I grad” și a calificat gradul de urgență ca major (roșu),implicând în mod obligatoriu serviciul spitalicesc.

"Cu toate acestea, bărbatul nu a respectat prevederile fișei postului și alte prevederi legale, deoarece nu a întreprins măsuri pentru spitalizarea victimei, în ciuda refuzului acesteia de a fi transportată la spital. El a închis fișa de solicitare fără a informa superiorii pentru a lua măsuri necesare internării obligatorii a victimei", au explicat procurorii.

Ca urmare, starea de sănătate a pacientei de 33 de ani s-a înrăutățit și a murit. 

Inculpatul a pledat nevinovat.