mamaplus

O nouă sărbătoare ar urma să fie instituită în Moldova. Proiectul, înregistrat la Parlament

-
//
12.09.2022

În R.Moldova ar urma să fie instituită o nouă zi de sărbătoare. Un proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova a fost înregistrat la Secretariatul Legislativului de către un grup de deputați ai fracțiunii PAS, notează descide.md.

Mai exact, deputații propun instituirea Festivalului Național al Prunei. Acesta ar urma să fie sărbătorit în a treia duminică a lunii septembrie.

Parlamentarii precizează că, în Republica Moldova, cultura prunului constituie una din culturile cu rezonanțe străvechi, reprezentând una din culturile pomicole de bază, ocupând locul II după măr, ca volum de producție și suprafață ocupată și locul I între culturile sâmburoase.

Suprafața medie anuală (perioada anilor 2019-2021) ocupată cu plantații de prun, constituie cca 22,1 mii ha, dintre care 19,8 mii ha reprezintă plantațiile în rod, cu un volum de producție de cca 123,73 mii tone și o recoltă medie de cca 6,2 t/ha.

mamaplus