mamaplus

O intervenție chirurgicală, realizată în premieră în Republica Moldova

-
//
26.10.2023

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost efectuată o operație chistjejunostomie pe ansa izolata Roux prin abord laparoscopic.

mamaplus

Intervenția chirurgicală a fost realizată la Spitalul Clinic Republican, iar pacienta a fost o tânără de 26 de ani, care era diagnosticată cu un chist pancreatic. Avantajele unei astfel de operații sunt cicatrici foarte mici, micșorarea duratei de spitalizare, recuperarea precoce, minimalizarea complicațiilor post operatorii, transmite publika.md.

Potrivit reprezentnaţilor Spitalului Republican din Chişinău, operaţia constă în faptul că o un chist pancreatic a fost unit cu o ansă a intestinului subțire pe cale minim-invazivă. Până acum astfel de intervenții chirurgicale se realizau doar prin abord clasic, laparotomic.

"Chistul ”comunica” cu ductul virsung ( ductul pancreatic principal). Pentru facilitarea scurgerii sucului pancreatic în lumenul intestinului subțire a fost necesar de unit chistul pancreatic cu intestinul subțire, prin efectuarea unei anastomoze chisto-jejunale. În caz contrar, s-ar fi dezvoltat o insuficiență pancreatică cu ulterioarele complicații, care ar pune viața pacientei în pericol", au precizat reprezentanţii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Pacienta a fost externată acasă și se simte bine. Costurile intervenției au fost acoperite de polița de asigurare medicală obligatorie.