mamaplus

O fetiță de un an plângea și țipa de fiecare dată când părinții o spălau. Ce diagnostic a primit

-
//
06.03.2020

Micuța, în vârstă de un an și jumătate, trăiește un calvar din cauza nenorocirii care s-a abătut asupra ei. Pielea sa devine roșie și inflamată după fiecare băiță, ca și cum ar fi arsă, iar o simplă scărpinare îi provoacă multa durere.

Yvy locuiește cu părinții și sora ei nou-născută, în Minnesota (Statele Unite). Era o copilă fericită și sănătoasă, până în urmă cu șase luni, când a început să aibă probleme cu pielea, provocându-i dureri insuportabile.

Părinții ei au sesizat că erupțiile apăreau în timpul băiței, așa că au crezut că este o reacție alergică la produsele de igienă pe care le foloseau.

Ei au decis să renunțe la acestea și să schimbe detergentul cu care spălau hainele. Ba mai mult, și-au spălat fiica la prieteni sau la hotel, crezând că reacția alergică ar putea fi cauzată de apa din conductele lor. Dar situația fetiței nu s-a ameliorat, ba din contra, s-a agravat. Uneori corpul i se acoperea de bășici, roșeață și avea dureri groaznice.

mamaplus

După o vizită la medic, părinții au aflat că fetița are "urticarie acvatică”, o alergie foarte rară care provoacă urticarie severă atunci când vine în contact cu apa, indiferent de temperatura acesteia.

"Fiica mea iubea să facă baie, dar acum țipă foarte tare când încercam să o spălăm. Durerea cauzată de apă este ca cea a unei arsuri de gradul al treilea. Ea fuge și țipă, spunând că apa o arde. Este foarte greu pentru o mamă să asiste la o astfel de scenă," a explicat femeia.

Alergia lui Ivy este atât de severă încât o baie de doar 15 secunde îi provoacă o reacție serioasă. Nici în zăpadă nu se poate juca, nici picăturile de ploaie nu trebuie să o ude. Nici măcar nu poate transpira sau plânge, deoarece corpul său se umflă și se înroșește la contactul cu propriile sale lichide.

Părinții ei sunt disperați și au încercat totul pentru a atenua durerea insuportabilă de care suferă fetița. Însă, pentru moment, singurul tratament sunt antihistaminicele care, deși nu previn reacția alergică, contribuie la reducerea duratei ei.

Ce viitor va avea fetița

Momentan, fata nu reacționează la apa pe care o bea, dar părinții ei trăiesc cu teama că într-o bună zi i se va umfla și gâtul. Ei au observat că atunci când Ivy bea prea multă apă sau sucuri, simte disconfort atunci când urinează.

"O iubim până la moarte și vom face tot ce este necesar pentru ea. Dar ne este foarte teamă pentru viitorul ei. Nu știm dacă poate merge la grădiniță sau ce meserie poate face când va crește," a mai spus mama micuței.

Ce este urticaria acvatică?

Urticaria acvatică este o alergie rară la apă de care foarte putini oameni din întreaga lume suferă și se manifestă sub formă de pete, senzație de arsură, roșeață și bășici pe piele atunci când intră în contact cu apa.

Urticaria poate dura de la 15 sau 20 de minute până la ore, iar uneori vine și cu alte simptome, cum ar fi durerile de cap și umflarea buzelor. În cazuri mai severe, poate apărea bronhospasm sau obstrucție a gâtului.

Potrivit Centrului de Informații privind Bolile Genetice și Rare din Statele Unite, nu există o cauză certă care provoacă cu adevărat această alergie, dar cercetătorii au două ipoteze:

  • o substanță dizolvată în apă, care declanșează răspunsul imun atunci când intră în contact cu pielea;
  • o substanță care se află în piele și care, atunci când intră în contact cu apa, generează o toxină care provoacă urticarie.

Aceasta nu pare să fie o boală ereditară și, în cele mai multe cazuri, persoana afectată nu are niciun membru al familiei cu aceeași afecțiune.

Persoanele care suferă de această alergie nu se pot bucura de o baie relaxantă sau de o zi la piscină. De asemenea, nu pot fi udate de ploaie, nu pot transpira din cauza căldurii, febrei sau a exercițiilor fizice, deoarece acest lucru ar putea provoca daune grave. Unele persoane extrem de sensibile pot manifesta, de asemenea, probleme la nivelul gurii sau gâtului atunci când beau apă.

Această alergie nu are leac, singura modalitate de a trata simptomele sunt antihistaminicele și hidratarea pielii cu creme și unguente care ajută la ameliorarea durerii.

Urticaria acvatică sau "alergia la apă", așa cum mai este cunoscută, este o alergie rară de care suferă foarte puțini oameni din lume, cărora propriile lor lacrimi, transpirație sau apă le provoacă daune grave.