mamaplus

O fetiţă de doar 4 ani a pierdut lupta cu COVID-19

-
//
09.11.2020

O fetiţă de doar 4 ani, din judeţul Iaşi, a fost ucisă de virusul SARS-CoV-2. Copila avea comorbidităţi, potrivit medicilor care au îngrijit-o, scrie jurnalul.ro.

Fetița este al doilea cel mai mic copil care moare din cauza coronavirusului în România, după ce un băiat de 4 ani a murit, la sfârșitul lunii octombrie, la Sibiu. Copila suferea de mai multe afecțiuni, inclusiv imunodeficiență celulară.

Potrivit pediatrului Mihai Craiu, fetița nu avea nicio șansă din cauza bolii.

„Avea o depresie imună, care i-a afectat imunitatea celulară, nu cea umorală. Adică nu anticorpii, ci limfocitele. Este, din punct de vedere al severității, similar cu infecția HIV/SIDA a adultului. Deci nu avea apărare în fața unor microbi obișnuiți. Deci copilul acesta, și cu și fără infecția SARS-Cov-2 era într-o grupă de risc foarte mare, de asta și prin lege acești pacienți beneficiază de testare gratuită, și ei și părinții lor.

Aici e o excepție nefericită și e un fenomen pe care l-am anticipat. Exact asta atrăgeam atenția: că au început să se îmbolnăvească copiii de acasă, care nu ies niciunde și care au părinți care altfel au grijă. Adică libertatea asta a unora de a nu purta mască, de a protesta, se oprește acolo unde omoară niște fragili din ăștia pentru care se fac toate eforturile să fie ținuți departe de pericol”, susține Mihai Craiu.

Menționăm că în Republica Moldova, de la începutul pandemiei s-au înregistrat două decese în rândul minorilor.