mamaplus

O fetiță de 9 ani din raionul Orhei, bătută ani la rând de mama și bunicul ei

0
//
11.02.2020

Acuzațiile vin din partea tatălui fetei și a avocatului acestuia, care au susținut astăzi o conferință de presă. Potrivit celor doi, și angajații Direcției Asistență socială și protecție a familiei din Orhei s-ar face vinovați că nu i-ar fi acordat ajutor micuței.

Cazul a ajuns în vizorul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii în primăvara anului trecut, când tatăl fetiței, care a divorțat de soția sa în 2015, a depus o reclamație. Potrivit avocatului Iulian Rusanovschi, instituția respectivă ar fi emis o concluzie, potrivit căreia, copila ar fi fost bătută în mod sistematic.

Atunci s-ar fi stabilit că și bunicul își bătea nepoata, mai spune avocatul.

Avocatul a adăugat că vânătăile ar fi fost constatate și de către un medic legist și imediat s-a obținut o ordonanță de protecție emisă în cazul bunicului de Judecătoria Orhei. Acest lucru ar fi enervat-o și mai mult pe mama fetei care, potrivit lui Rusanovschi, și-a bătut copilul cu pumnii peste gură.

Mai târziu, reprezentanții Ministerului Justiției ar fi efectuat o expertiză, conform căreia autoritățile locale ar fi fost obligate să scoată imediat copilul din locuința agresorului și să-l plaseze într-o instituție de specialitate. Mai ales că ar fi existat o serie de riscuri, inclusiv ca fetița să fugă de acasă, susține avocatul.

Tatăl fetei și avocatul lui spun că s-a ajuns în acestă situație și din cauză că autorităților locale nu au luat măsurile ce s-au impus. Potrivit celor doi, fetița a fost luată din familie de către primarul satului și dusă la un centru de plasament abia luna trecută. 

Mama copilei, Victoria Aanicăi, a respins acuzațiile la adresa ei, aduse de către fostul soț. Cât despre vânătăile de pe corpul micuței, mama fetei a recunoscut că bunicul este de vină.