mamaplus

O femeie a murit subit la doar o zi după ce a născut o fetiță sănătoasă

-
//
12.03.2020

Tânăra în vârstă de 29 de ani a intrat în travaliu pe data de 9 martie. Acesta a decurs normal, iar la naștere nu au apărut complicații, femeia aducând pe lume o fetiță de 3050 grame, care a primit nota 9.

La o zi după ce a adus pe lume fetița, femeia a murit la Spitalul Municipal de Urgență din orașul Roman, România.

Pe 10 martie, spre seară, starea de sănătate a tinerei s-a agravat subit din cauza unor probleme cardicace. Medicii au băgat-o imediat în operație, dar a intervenit un stop cardiac ce nu a mai putut fi resuscitat, viața tinerei nemaiputând fi salvată.

„O femeie în vârstă de 29 de ani a născut la 37 de săptămâni, cu o evoluţie în lehuzie foarte bună. În după amiaza de 10 martie, însă, starea de sănătate a mamei s-a deteriorat brusc, instalându-se un Hellp sindrom sever.

S-a intervenit chirurgical în echipă complexă – doi medici obstreticieni şi doi medici chirurgi. Intraoperator s-a decis histerectomia de necesitate, cu anexectomie.

La două minute de la începutul operaţiei, s-a produs un stop cardio circulator ireversibil la manevrele de resuscitare motrice efectuate de medici pe o perioadă de o oră jumătate. Cadrele medicale au depus toate eforturile omeneşti pentru ca pacienta să poată fi salvată, dar, din păcate, şansele de viaţă au fost nule la această complicaţie rară şi a fost declarat decesul la ora 20:45″, a precizat Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Roman.

Cauza exactă a morții se va stabili în urma necropsiei. Fetița se află în secția de neonatologie și urmează să fie externată pentru ca familia să o poată îngriji.

Sindromul HELLP, complicație obstetrică periculoasă

Sindromul HELLP poate fi considerat o complicație a preeclampsiei. Numele sindromului reprezintă o abreviere a principalelor caracteristici ale afecțiunii: hemoliză, enzimele hepatice crescute și plachetocrit scăzut.

Aproximativ 10% dintre femeile însărcinate cu preeclampsie dezvoltă această complicație. Cauza sindromului HELLP nu este cunoscută, însă vârsta maternă de peste 34 de ani este considerate un factor de risc.

Cu tratament, mortalitatea maternă este de 1%, însă complicațiile precum: insuficiența renală acută, insuficiența permanentă hepatică, dezlipire de retina și ruptura placentei sunt frecvent întâlnite.