mamaplus

O femeie din Leova a născut acasă cu o moașă pe care a găsit-o pe internet

-
//
26.02.2021

Soții Veaceslav și Natalia Roșca din satul Băiuș, spun că acum o lună au adus pe lume un copil. Cei doi au decis că nașterea va fi acasă, iar pentru asta ar fi invitat o moașă. Acum, această femeie este căutată de polițiști. În cadrul emisiunii Vorbește Moldova de la Prime, cuplul a explicat motivele din care au decis ca nașterea celui de-al doilea copil să fie acasă, și nu în spital.

"Nu cred că este un lucru riscant. M-am informat încă de la prima sarcină cum decurge procesul de naștere, fiziologic. Astfel, am vrut să nasc ca la carte, fără traume și situații nedorite. Noi suntem făcuți ca să naștem fiziologic, lucrurile nu trebuie grăbite. În spital nu poţi să naști fiziologic. Trebuie să te urci pe o masă în cea mai nepotrivită poziție și din cauza asta femeile au diverse complicații. La a  doua naștere am prins curaj și am decis să nasc acasă, în mediul natural, așa cum și Maria l-a născut pe Iisus. Am vrut să fie un eveniment și nu un stres", a povestit Natalia Roșca.

Moașa este o femeie de 64 de ani din Transnistria, care ar presta de mai mulți ani astfel de servicii, însă nu este un medic cu acte în regulă. Mai mult, Natalia ar fi găsit-o pe moașă pe internet, pe unul dintre grupurile destinate femeilor. După ce a citit toate recenziile, a decis să o apeleze:

"M-am informat despre ea și știam că multe femei din Chișinău, Transnistria au născut cu ea, femei informate, din experiența lor m-am informat și eu. Nu este o moașă cu document, a făcut cursuri. Este singura moașă din țara noastră care primește nașteri acasă", susține Natalia Roșca, femeie care a născut acasă acum o lună.

De remarcat faptul că, deși a născut printr-o modalitate mai puțin obișnuită, toată sarcina a fost la evidența unui medic de familie din Cantemir, iar cu moașa a făcut cunoștință abia înainte de naștere. Reporterii Vorbește Moldova au găsit moașa pe internet și au apelat-o. Femeia a spus că are nașteri prin Turcia, Dubai, Rusia, Moldova, iar serviciile sale ar costa între 600 și 300 de dolari.

"Nici într-un caz nu aș încuraja în continuare nașterile la domiciliu, reprezintă foarte multe riscuri. Statul oferă suficiente posibilități pentru gravide, chiar și libera alegere a instituțiilor medicale unde femeile pot naște. Fiecare femeie demult naște singură în spitale, doar în salon se alege poziția la naștere", a declarat Iurie Dondiuc, medic obstetrician-ginecolog.

După ce a născut și a mers să-i facă actele bebelușului, autoritățile i-au dat refuz, pe motiv că nu are nicio dovadă a faptului că anume soții Roșca sunt părinții acestui copil. Astfel, părinții au fost nevoiți să facă un test ADN pentru a-și demonstra maternitatea și paternitatea propriului copil. 

Totodată, și moașa este căutată de Poliție pentru a confirma acest fapt.

După emisiune, soții Roșca au dat probele ADN, iar în urma rezultatelor au mers la autoritățile locale, unde li s-a eliberat certificatul de naștere, iar pe 5 martie și adeverința va fi eliberată părinților.