mamaplus

O femeie din 4 se simte complet neajutorată după pierderea unei sarcini, potrivit unui nou studiu

0
//
26.11.2020

Pierderea unei sarcini afectează 10-20% dintre femeile care știu că sunt însărcinate, arată statisticile internaționale, iar procentul crește la 45% la femeile cu vârsta peste 40 de ani. Potrivit unui sondaj efectuat recent de o clinică din România, mai mult de jumătate dintre respondentele care au suferit un avort spontan spun că aveau o sarcină aparent fără probleme. Cele mai multe femei s-au simțit neajutorate, s-au refugiat în muncă și s-au simțit vinovate pentru pierderea suferită, mai arată datele citate.

Sondajul efectuat a fost realizat online, în perioada 15 august - 31 octombrie 2020, pe un eșantion de 453 de femei, din mediul urban și rural, cu venituri peste medie (60%) și medii (30%), majoritar cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani (60%). 

Din femeile care au răspuns că au pierdut o sarcină, 85% au pierdut-o în primul trimestru. Peste jumătate nu aveau cunoștință ca sarcina să fie una cu probleme, astfel încât pierderea a fost un șoc. Mai puțin de un sfert se afla sub tratament, acasă sau în spital. 15% au suferit pierderea de sarcină în trimestrele II, respectiv III. Într-o treime din cazuri sarcina s-a eliminat natural, de la sine, însă în cele mai multe cazuri (35%) sarcina a fost eliminată prin avort chirurgical și avort medicamentos (32%). Potrivit datelor sondajului, aproape jumătate dintre femeile care au trecut prin această traumă au simțit că ar fi avut nevoie de mai multe informații și explicații din partea medicului curant.

Dezamăgire, neputință, frustrare, vină, frică, durere, urmate de perioade lungi de depresie – acestea sunt sentimentele pe care le-au simțit femeile ce au pierdut o sarcină. Multe dintre ele nu reușesc să vorbească despre trauma pierderii unui copil nici după câteva luni bune.

Potrivit experților, în cazul pierderii unei sarcini sunt necesari parcurgerea unor pași, atât din punct de vedere medical, cât și psihologic. 39% dintre respondentele sondajului au declarat că au făcut un consult hematologic, 26% - unul genetic, însă un procent mare (32%) a precizat că nu a făcut nicio investigație medicală și nici nu a urmat vreun tratament medicamentos (20%).

„Orice femeie care trece printr-o pierdere de sarcină trebuie să conștientizeze că probabil este vorba despre un accident și că are toate șansele ca în viitor să obțină o sarcină pe care să o ducă la termen. Este important sprijinul medical, dar în aceeași măsură și suportul emoțional al celor din jur sau, în unele cazuri ajutor specializat pentru a depăși momentul și, de asemenea, este important ca oricine să beneficieze de consiliere medicală preconcepțională”, a precizat dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrică-ginecologie la clinica respectivă.

30% dintre femeile care pierd o sarcină se refugiază în muncă

De altfel, 25% dintre respondente au precizat că s-au simțit neajutorate, că nu au un ajutor real din partea nimănui pentru a trece de această pierdere, în timp ce 29% au precizat că partenerul de viață le-a ajutat cel mai mult. 30% s-au refugiat în muncă pentru a uita. Doar 15% au discutat mai mult cu un medic sau cu un psihoterapeut, încercând să depășească această traumă. O femeie din 5 a precizat că nu și-a pierdut speranța și a încercat din nou la puțin timp de la pierderea suferită.

„Este indicat ca orice pacientă care dorește o sarcină să facă o evaluare ginecologică și analize sangvine de rutină pentru a încerca să scadă orice risc. Un consult ginecologic, un examen Babeș-Papanicolau, o ecografie transvaginală și analizele recomandate de medic sunt primele elemente care conduc la depistarea unei eventuale probleme ce pot pune o sarcină în pericol. Recomandarea de suplimente cu acid folic încă din perioada de preconcepție scade riscul de anomalii congenitale”, a continuat dr. Radu Botezatu.

Orice infecție care dă simptomatologie sau care este diagnosticată în urma analizelor trebuie tratată, iar orice patologie suplimentară a mamei necesită o conduită și o urmărire specială pe parcursul sarcinii. De exemplu, pentru orice femeie cu exces ponderal este indicată scăderea în greutate anterior sarcinii. În cazul unui diabet se recomandă o atentă monitorizare a glicemiilor și o dietă săracă în carbohidrați. În cazul folosirii unor medicamente contraindicate în sarcină, se indică un consult de specialitate pentru înlocuirea lor sau scoaterea din schema de tratament.

„Dacă malformațiile uterine nu au de cele mai multe ori un tratament, anomaliile dobândite, cum ar fi fibromul uterin, care poate împiedica formarea sau dezvoltarea unei sarcini, pot fi diagnosticate și tratate înainte de a obține sarcina. În cazul unui col incontinent care nu poate menține o sarcină, se recomandă cerclaj al colului uterin efectuat către finalul primului trimestru de sarcină”, a încheiat medicul.