mamaplus

O familie de moldoveni a decedat în urma cutremurelor din Turcia

-
//
08.02.2023

Trei cetățeni moldoveni, o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii minori, membri ai aceleiași familii, au murit în localitatea Hatay, în urma cutremurelor produse în Turcia. Informația a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

mamaplus

„Din 7 februarie, până în prezent, reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică”, precizează MAEIE.

Alți doi cetățeni moldoveni, care dețin și cetățenia României, au solicitat asistență pentru repatriere din orașul turc Malatya la București, aceștia fiind studenți la medicină plecați în Turcia prin programul Erasmus. Operațiunea de evacuare este realizată de partea română.

Precizăm că în această dimineață echipa de salvatori ai Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană a trecut hotarele Turciei. Responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) i-au îndreptat pe salvatorii noștri în provincia Hatay la hotar cu Siria, unde salvatorii moldoveni urmează să ajungă în această seară.

MAEIE reiterează că responsabilii de la secția consulară sunt pregătiți să acorde asistența de specialitate, iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii moldoveni pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetăţeni ai Republicii Moldova din zonele afectate. 

Linia telefonică pentru urgențe consulare de la ambasada RM de la Ankara este constituită în regim 24/24, la fel și Centrul de Apel al MAEIE disponibil în R. Moldova.

Informații suplimentare:

Adresa: Ceyhun Atuf Kansu Cad., no.106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara, Republica Turcia

Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice)

Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activ 24/24 pentru cetăţenii RM, aflaţi în situaţie de urgenţă, precum deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate).

Pagină web: turcia.mfa.gov.md

Centrul de apel al MAEIE: 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

Email: ankara@mfa.gov.mdconsulat.ankara@mfa.gov.md

Sursa: jurnal.md