mamaplus

O copilă de 14 ani a născut în ambulanță. Bebelușul cântărea doar 1.600 grame

-
//
05.07.2022

Familia fetei a sunat la 112 pentru a cere ajutorul cadrelor medicale, după ce aceasta avea dureri specifice naşterii, deşi sarcina nu era încă la termen. Tânăra din județul Botoșani, România, a fost transportată cu o căruță în întâmpinarea ambulanței.

Cadrele medicale din ambulanță au realizat că tânăra era gata să nască şi că, din cauza distanței mari și a drumului în reparație, naşterea se poate produce pe drum, astfel că au cerut ajutorul unei ambulanțe cu medic. Ulterior, un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă a preluat pacienta, care a născut prematur în ambulanță un băiețel de 1.600 de grame.

„A fost vorba despre o sarcină de aproximativ 34 de săptămâni, din declarațiile mamei. Naşterea s-a produs în ambulanța de terapie intensivă. Era deja în prezentație craniană şi nu se mai putea temporiza până la maternitate”, a precizat Ramona Guraliuc, medicul şef al UPU-SMURD.

În ceea ce privește starea de sănătate a nou-născutului, aceasta este, potrivit medicilor, „mediocră”, bebelușul fiind transferat în secția de Terapie Intensivă de la Maternitatea Botoșani.

„Bebeluşul a ajuns cu stare generală mediocră, detresă respiratorie, hipotermie. A fost admis în Terapie Intensivă Neonatală, s-a instituit ventilație mecanică non-invazivă, încălzire controlată, stabilizare hemodinamică şi metabolică. Prognosticul este influențat atât de complicațiile prematurității, vârsta extrem de tânără a mamei, dar şi naşterea în afara spitalului. Este monitorizat permanent”, a precizat Carmen Zaboloteanu, medicul şef al secției neonatologie din cadrul Maternității Botoșani.