mamaplus

Numărul deceselor provocate de rujeolă a ajuns la trei în România

-
//
28.12.2023

2.735 de cazuri de rujeolă confirmate în total în România în acest an, iar numărul deceselor a crescut la trei: este vorba despre doi bebeluși din județul Brașov, neeligibili pentru vaccinarea cu ROR, și un adult în vârstă de 35 de ani din Bucureşti, nevaccinat antirujeolic, suferind însă de comorbidităţi (mielom multiplu), arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică.

mamaplus

România a declarat, la începutul lunii decembrie, epidemie de rujeolă la nivel național, după ce, anul acesta, s-au înregistrat în total aproape 2.000 de cazuri de îmbolnăvire în 29 de județe, transmite hotnews.ro.

Predecenta epidemie de rujeolă țara noastră a fost declarată în septembrie 2016, la un număr mai mic de cazuri decât acum - 675 de cazuri se înregistraseră în acel an în 23 de județe - dar atunci muriseră și trei copii din cauza bolii.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că declararea epidemiei de rujeolă face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni. El a precizat că înmulţirea cazurilor de rujeolă poate pune probleme legate de sănătatea publică.

Trei decese provocate de rujeolă în România:

Un deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din județul Brașov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic;

Al doilea deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) dintr-o comunitate cu acoperire vaccinală suboptimală din județul Brașov, unde au fost raportate 27 cazuri confirmate cu rujeolă;

Al treilea deces din cauza rujeolei la un adult în vârstă de 35 ani, nevaccinat antirujeolic, din București. Comorbidități: mielom multiplu.

Cele 2.735 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 34 de județe și în București.