Numărul copiilor, născuți în afara căsniciei, este în creștere în țara noastră. Anut trecut, fiecare al cincilea micuț a apărut pe lume fără ca părinții să fie căsătoriți. Astfel, numărul acestora a ajuns la aproape 8.500, cu trei la sută mai mult decât în 2014.
Sociologii consideră că această situația este una îngrijorătoare. Totodată, potrivit psihologilor, în ultimul timp, percepția de către societate a modelului unei familii a început să se schimbe.
Profilurile femeilor care decid să nască în afara căsniciei sunt diametral opuse. Una dintre categorii sunt minorele care, de obicei, provin din familiile sărace. O altă categorie sunt femeile de peste 30 de ani, de regulă, independente financiar.
Potrivit sociologilor, există încă o categorie de persoane care intenționat nu oficiază relaţia cu tatăl copilului pentru a beneficia de ajutor din partea statului. Specialiștii spun că fiecare caz este individual.
"Categoria aceea care se duce la escrocherie este inadmisibilă. Apariția copiilor la o vârstă precoce a mamelor este foarte periculoasă. Iar mamele care vor să aibă un copil, dar nu le-au permis, au avut eșecuri în viața lor pe timpuri și au hotărât până la urmă să nască un copil sunt de susținut", a spus Andrei Dumbrăveanu, sociolog.
Psihologii menționează că, în primul rând, copilul trebuie să aibă un model de părinte puternic ca să fie dezvoltat armonios. Astfel, dacă o femeie este hotărâtă în decizia sa, ea va crește un micuț implinit.
"Relațiile devin tot mai scurte, iar necesitatea de a face compromisuri majore, așa cum se face mai devreme, femeile nu mai sunt dispuse să le facă. Astăzi, avem tot mai multe mame care își cresc singure copii, dar, desigur, un copil trebuie să aibă parte și de interacțiune cu modelul masculin", a subliniat Irina Novac, psiholog.
În timp ce unii oameni susțin deciziile femeilor să nască fără a fi căsătorite, alții consideră că un copil trebuie să fie educat într-o familie cu doi părinți:
"Societatea noastră nu este dezvoltată atât, ca un copil poate fi născut fără căsnicie. De obicei, noi totuși ne căsătorim. Cred că, de obicei, la asta se ajunge întâmplător".
"Nu cred că este normal, dar doamnele singure hotărăsc. -Dar ce părere aveți despre bărbați care nu vor să căstorească cu femeile? -Nu sunt bărbați".
"Este decizia lor să nască sau să nu nască, dar părea mea este că eu le susțin. Femeile sunt puternice".
Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut în țara noastră s-au născut în jur de 39 de mii de micuți, numărul aproximativ egal cu cel din 2014.
Sursa: publika.md