Numai 28% dintre apelurile "Ambulanței" în 2016 au fost justificate

Numai 28% dintre apelurile "Ambulanței" în 2016 au fost justificate

-
//
30.01.2017

Doar 27,9% dintre apelurile Serviciului "Ambulanță", în Moldova, în anul 2016, au fost într-adevăr necesare, pentru salvarea vieților fiind nevoie de ajutor de urgență. În restul cazurilor problemele puteau fi rezolvate fără a fi nevoie de chemarea "Ambulanței".

Numai 28% dintre apelurile "Ambulanței" în 2016 au fost justificate

Despre acest lucru vorbesc datele Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. De asemenea, ele arată că majoritatea cetățenilor moldoveni nu știu în ce cazuri trebuie să apeleze la 903 și cînd problema poate fi rezolvată de sine stătător ori recurgînd la ajutorul asistenței medicale primare.

De remarcat, de asemenea, faptul că în anul 2016 au fost înregistrate mai mult de 4 milioane de cazuri, cînd persoanele care au apelat la urgență, au refuzat să beneficieze de serviciile "ambulanței", sosite deja la fața locului, 995 de apeluri false și 618 de cazuri, cînd persoana care a chemat medicii era practic sănătoasă. În plus, au fost înregistrate multe cazuri, și anume, 6853 - cînd medicii, ajungînd la fața locul chemării, nu au găsit pacientul.

De asemenea, frecvent este înregistrat un comportament agresiv din partea pacienților, aceștia cerînd ca ambulanța să vină la chemare, amenințînd că apelează la mass-media, în cazul în care le este refuzată cererea.

Sursa: bloknot-moldova.md