mamaplus

Nu le dați copiilor sume mari de bani sau telefoane, când merg la colindat. Recomandările poliției în ajun de Crăciun

-
//
06.01.2020

În ajunul Crăciunului, când moldovenii obișnuiesc să meargă cu colinda, poliţiştii vin cu un set de recomandări. Sfaturile sunt utile atât pentru părinţii care îşi lasă copiii să meargă pe la casele oamenilor şi să vestească Naşterea Domnului, cât şi pentru gospodarii care vor primi colindători. 

Părinți, informați-vă cu cine va merge copilul dumneavoastră la colindat şi traseul pe care îl vor parcurge, pentru ca să evitați incidentele de dispariție a acestora sau de aflare în zone periculoase.

Sfătuiţi-i pe copii să plece la colidat în grupuri, pentru a fi în siguranță.

Spuneți-le să traverseze strada numai după o temeinică asigurare, pe marcajul destinat pietonilor sau în dreptul indicatoarelor ,,Trecere pentru pietoni” și numai la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

Pe drumurile publice situate în afara localităților care nu au trotuare sau poteci laterale, informați copiii să circule numai pe partea stângă şi cât mai aproape de marginea carosabilului.

Asigurați-vă că copiii vor fi vizibili și în condiții de ceață sau întuneric, prin purtarea vestimentației exterioare de culoare deschisă sau cu elemente reflectorizante.

Încurajați copiii să se deplaseze pe drumuri adiacente bine-iluminate și cu un flux mai redus de automobile, pentru a reduce riscul de a fi victime ale incidentelor rutiere.

Dacă pleacă la colindat pe timp de seară sau noaptea, însoțiți-i pentru a vă asigura că sunt în siguranță!

Amintiți-le să nu accepte niciodată vreo invitație de la necunoscuți, într-un local, la o petrecere sau la o plimbare cu mașina.

Nu le oferiți copiilor sume mari de bani sau telefoane mobile, atunci când merg la colindat și sfătuiți-i să ocolească persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv.

Explicați-le copiilor să nu se laude persoanelor necunoscute cu bunurile pe care le au asupra lor atunci când merg la colindat (bani, telefoane mobile, bijuterii) pentru a reduce riscul de a fi acostați de adulți și deposedați.

Amintiţi-le copiilor să informeze imediat membrii familiei sau Poliția dacă li se întâmplă ceva rău sau se află într-o situație de pericol.

Atenție la colindătorii care vă pășesc pragul casei! Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej de a fi mai buni şi a împărţi din puţinul avut cu cei nevoiaşi, însă nu trebuie să fim naivi! Astfel, pentru a nu deveni victime ale unor falși colindători, Poliția vă sugerează să respectați următoarele măsuri de siguranță:

  • Instruiți copiii și rudele în etate să nu deschidă uşa nimănui în absenţa dumneavoastră, indiferent de motivul invocat, pentru a nu deveni prada rău-făcătorilor.
  • Dacă este vorba despre necunoscuţi, primiţi-i doar în uşa casei sau a apartamentului.
  • Nu lăsați ușile apartamentelor sau porțile caselor neasigurate. Dacă aveți musafiri și este zgomot în casa, colindătorii ar putea profita de momentele de neatenție și ar putea sustrage bunuri de valoare, telefoane mobile, bani sau bijuterii.
  • Nu expuneţi la vedere obiecte de valoare sau sume mari de bani care pot capta interesul colindătorilor cu rele intenții.
  • Așadar, dacă primiţi colindători, fiţi prudenți și nu uitați că fiecare din noi este cel mai bun paznic al propriilor bunuri!
  • În cazul în care sunteți martor sau victima unui incident, încercați să rețineți cât mai multe semnalmente ale celor implicați și sesizați Poliția la numărul 112!