mamaplus

Noul an școlar în instituțiile de învățământ din Chișinău: Cum s-au pregătit autoritățile

-
//
18.08.2022

Două săptămâni au mai rămas până la Primul Sunet, iar sistemul de învățământ este practic gata să îi primească pe copii în clase și în grupele de grădiniță. În acesta an, s-au făcut investiții mai mari în infrastructură – clădiri, săli de clase, sisteme de încălzire, mobilier, sisteme de ventilație, blocuri alimentare.

Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, a relatat că în acest an instituțiile educaționale din municipiul Chișinău s-au bucurat de o atenție sporită din partea Primăriei, ținând cont de faptul că anterior suma alocată pentru reparațiile curente și capitale în instituțiile educaționale a fost de 50 de milioane de lei anual, pe când în acest an sunt alocați 169,4 milioane de lei. 

Suma este pentru 195 de instituții din cele peste 300 care sunt în subordinea municipalității. Din această sumă, 30,4 milioane au fost alocați pentru reparația a 92 de instituții de educație timpurie. În 57 din acestea lucrările au fost finalizate. Pe parcursul lunii august în instituțiile de educație timpurie au loc lucrări de reparație, deratizare, dezinsecții, pregătirea instituțiilor pentru 1 septembrie. 

Pe perioada verii frecvența acestor instituții este sub 40%. Pentru gimnazii s-au alocat 5,6 milioane de lei, iar pentru licee – 37,8 milioane de lei, pentru 51 de instituții.

Angela Cutasevici, viceprimar, s-a referit la aspecte de școlarizare. Dacă în 2017-2018 au fost 85,2 mii de elevi în școli, în 2020-2021 au fost 93,4 mii, iar 2021-2022 – 96,5 mii de elevi. Se atestă o creștere de circa 3000 de copii anual. Au fost evaluate posibilitățile de extindere a spațiilor școlare. La fel și în grădinițe, prin deschiderea grupelor acolo unde este posibil.  

Nevoile sistemului educațional sunt mult mai mari decât investițiile, care au crescut în ultimii ani de trei ori, menționează Angela Cutasevici. Investițiile sunt în primul rând pentru asigurarea condițiilor minime: să fie cald, să nu bată vântul prin sală, blocurile sanitare și cele alimentare să fie funcționale. 

De asemenea, se investește în dotarea instituțiilor cu materiale didactice. O prioritate este dezvoltarea copilului. Efortul financiar al municipalității este foarte mare și în serviciile conexe, cum ar fi clasele de profil, cheltuielile fiind acoperite integral din bani municipali.