mamaplus

Noua variantă de coronavirus îi îngrijorează pe medici. Ce potențial are

-
//
05.09.2023

O nouă variantă de coronavirus stârnește îngrijorări în rândul medicilor de pe întregul glob, dar multe lucruri despre această tulpină rămân încă necunoscute.

mamaplus

O nouă variantă a coronavirusului, BA.2.86, stârnește îngrijorarea experților în sănătate publică, dar este prea devreme pentru a ști dacă aceasta este mai transmisibilă decât tulpinile actuale ale virusului, transmite adevarul.ro.

Dar ar putea exista un motiv de îngrijorare. Această variantă, care a fost supranumită neoficial „Pirola", o combinație a literelor grecești Pi și Rho, are mai mult de 30 de mutații la proteina sa spike în comparație cu XBB.1.5, o variantă de Omicron care a fost tulpina dominantă în Statele Unite înainte de a fi depășită recent de EG.5. Proteina spike este modul în care coronavirusul intră în celulele umane.

„Un număr atât de mare de mutații este remarcabil", spune medicul Scott Roberts, specialist în boli infecțioase de la Yale Medicine, adăugând că este similar cu numărul de mutații care diferă între Delta, una dintre primele tulpini ale coronavirusului, și Omicron.

„Când Omicron a lovit în iarna anului 2021, a existat o creștere uriașă a cazurilor de COVID-19, deoarece era atât de diferită de varianta Delta și a eludat imunitatea atât la infecția naturală, cât și la vaccinare", spune Dr. Roberts. „Cealaltă îngrijorare este că această tulpină a fost preluată în cel puțin șase țări, iar cazurile nu au legătură între ele. Acest lucru sugerează un anumit grad de transmitere în comunitatea [internațională] pe care noi nu îl detectăm."

Ce știm până acum despre BA.2.86?

BA.2.86 este o variantă nouă a Omicron, care la rândul său este o variantă a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. BA.2.86 prezintă mutații suplimentare în comparație cu subvariantele Omicron detectate anterior. Mai precis, acesta este derivat din BA.2, o subvariantă Omicron care a circulat cu mai mult de un an în urmă, adaugă doctorul Roberts.

BA.2.86 a fost detectat pentru prima dată la sfârșitul lunii iulie în Danemarca și a apărut în SUA în luna august. Faptul că cazurile cunoscute până în prezent nu par a fi legate între ele indică faptul că tulpina circulă mai mult decât se credea, mai ales că supravegherea COVID-19 s-a diminuat, spune dr. Roberts.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), testele existente pentru detectarea și medicamentele utilizate pentru tratarea COVID-19 (cum ar fi Paxlovid, Veklury și Lagevrio) par a fi eficiente cu BA.2.86, dar această variantă poate fi mai capabilă să provoace infecții la persoanele care au avut COVID-19 sau au fost vaccinate împotriva acesteia. În prezent, nu există dovezi că această tulpină provoacă o boală mai gravă.

Mai mult, în acest moment, creșterea numărului de spitalizări COVID-19 în SUA este probabil determinată de virusurile din linia XBB, nu de BA.2.86.

Ce este cel mai îngrijorător la această nouă variantă?

Deoarece BA.2.86 are atât de multe mutații care îl fac diferit de alte tulpini de coronavirus, mulți experți medicali se întreabă dacă nu cumva are potențialul de a ocoli apărarea imunitară atât în cazul infecției naturale, cât și în cazul vaccinării anterioare, explică dr. Roberts.

„Nimeni nu știe în acest moment, dar studiile sunt în curs de desfășurare", spune el. „Cea mai mare îngrijorare a fost numărul de diferențe de mutații față de BA.2.86. Când am trecut de la XBB.1.5 la EG.5, a fost vorba poate de una sau două mutații, iar acestea erau de așteptat. Cu fiecare virus respirator, pe măsură ce se răspândește de la o persoană la alta, evoluează treptat în timp. Dar aceste schimbări masive, pe care le-am văzut și de la Delta la Omicron, sunt îngrijorătoare."

Gripa, subliniază Dr. Roberts, în mod similar, are uneori o schimbare masivă, cum a fost cazul gripei porcine din 2009. Cu toate acestea, uneori, aceste variante dispar și nu reprezintă niciun pericol, adaugă el.

„Marea întrebare este dacă BA.2.86 va avea aceeași creștere exponențială pe care a avut-o Omicron - în ceea ce privește numărul de cazuri - sau dacă va dispărea, ceea ce cu siguranță speră toată lumea", spune dr. Roberts.

Până pe 30 august, CDC raportase că varianta a fost identificată în cel puțin patru state din SUA, în eșantioane provenite fie de la oameni, fie din ape reziduale.

Vestea bună este că, datorită gradului mai mare de imunitate a populației din cauza infecției și a vaccinării, lumea nu este la fel de vulnerabilă la boli grave sau la infecții cauzate de coronavirus ca în 2020, explică dr. Roberts.

Citește continuarea pe adevarul.ro.