mamaplus

Noile tehnologii, un pericol: Suedia revine la metoda clasică de învățământ

-
//
12.09.2023

O măsură neașteptată a fost luată în sistemul de învățământ din Suedia.

mamaplus

Unele școli au decis să renunțe la folosirea tabletelor electronice în timpul orelor, și reintroduc manualele școlare clasice, deoarece profesorii se tem că noile tehnologii le afectează elevilor procesul de învățare, transmite stirileprotv.ro.

Deși țara are o rată de alfabetizare mare în comparație cu alte țări europene, statisticile autorităților de acolo arată o creștere a procentului elevilor, care au dificultăți în a citi, lucru pus pe seama digitalizării din ultimii ani.

Majoritatea elevilor s-au reîntors în bănci. Printre ei, și copiii dintr-o școală primară, aflată în centrul orașului Stockholm. La ore, se pune, mai nou, accentul pe scrisul de mână și ora de lectură. Un lucru normal, ar spune mulți, dar în Suedia, această activitate era până de curând o raritate. Asta pentru că, din 2017, țara a adoptat o strategie care punea accent pe utilizarea computerelor și tabletelor electronice în sălile de clasă. Dar, potrivit ministrului suedez al Educației, între timp, s-a produs „o digitalizare exagerată” a școlii. Drept urmare, nivelul de lectură al elevilor a scăzut și, mai mult, un număr semnificativ de copii sub zece ani au dificultăți în a citi sau a scrie. Unii dintre ei sunt conștienți de pericole.

Henrik Trolle Adams, elev: „Când scri pe un computer, nu poți obține un scris caligrafic și ajungi să ai un scris de mână urât”.