Noi măsuri pentru sporirea siguranței online a copiilor

Noi măsuri pentru sporirea siguranței online a copiilor

-
//
24.05.2018

Furnizorii de servicii de acces la Internet vor fi obligați să ofere utilizatorilor posibilitatea de instalare a aplicațiilor de filtrare a conținutului din Internet cu impact negativ asupra copiilor. Părinții vor putea descărca aceste aplicații, protejând copiii în mediul virtual. Totodată, operatorii vor crea pe paginile lor web compartimente speciale dedicate informațiilor privind siguranța online.

Noi măsuri pentru sporirea siguranței online a copiilor

Modificările la Legea privind protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației au fost aprobate în ședința de astăzi a Executivului. Măsurile au fost elaborate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, în conformitate cu Planul de acțiuni pentru promovarea siguranței pe internet a copiilor şi adolescenților pentru anii 2017-2020.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Investigații şi Consultanță „SocioPolis”, principalele probleme în spațiul online se referă la spargerea contului pe rețele de socializare:

  • Fiecare al cincilea copil cu vârsta între 12-15 ani s-a ciocnit cu asemenea cazuri, blocarea pe grupuri din rețelele de socializare - 18,6% dintre copii, accesarea involuntară sau vizionarea imaginilor cu caracter sexual – 16,3% din copii.

Noi măsuri pentru sporirea siguranței online a copiilor

Printre acțiunile riscante ale adolescenților pe internet este şi faptul că o treime dintre copii își caută prieteni în mediul online. 

  • 30 la sută fac cumpărături în magazinele virtuale, iar 13% procură jocuri online.
  • Mulți dintre copiii nu cunosc despre riscurile din spațiul virtual.

În prezent, unii furnizori de servicii Internet din țara noastră asigură deja, la solicitarea abonaților, accesul la aplicații care protejează copiii în spațiul online.

Sursa: mei.gov.md/ro