mamaplus

Noi detalii în cazul mamei din Ungheni, moartă după ce a născut gemeni

-
//
29.10.2019

Cazul mamei de 25 de ani din Ungheni, care a murit la naștere după ce a adus pe lume gemeni, a devenit strigător la cer. Rudele acesteia acuză medicii de malpraxis. Între timp, Ministerul Sănătății a creat o comisie de anchetă pentru a afla cauza decesului.

Astăzi, avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, şi Ion Iliciuc, profesor universitar USMF ”Nicolae Testemiţanu”, au explicat de ce depinde rezultatele unei anchete făcute de Ministerul Sănătății şi cât de pregătit este sistemul să reacționeze la astfel de cazuri.

”Cred că dacă mama era operată la timp și se făceau toate ce trebuie, nu se ajungea la acest caz. Nu vreau acum să învinuiesc toți medicii și toată medicina, dar aici este un caz strigător la cer. Sunt cazuri când decedează, se creează comisii și se stabilește ori mama este vinovată ori pacienta nu s-a adresat la timp, numai nu noi specialiștii. Nu putem da vina pe un singur medic, aici sistemul este de vină", a zis Ion Iliciuc.

Apare întrebarea de ce după trei zile mama a fost transportată la spitalul republican și nu mai înainte. Ministerul, în rezultatul acestei comisii, trebuie să decidă ce face, dacă este medicul vinovat, urmează să îndeplinească ancheta disciplinară sau va trebui să fie trimise materialele la ancheta de servicii penale. Organul de urmărire penală va pedepsi persoana. Tatăl cu copii nu trebuie să aștepte decizia ministerului. El trebuie să se adreseze la organul de urmărire penală pentru a începe o anchetă", a spus Maia Bănărescu.

Femeia a intrat în moarte clinică după nașterea gemenilor, așa că pe 20 octombrie a fost transferată de urgență la Spitalul Clinic Republican din Chișinău, însă pe 21 octombrie a decedat. Acasă, femeia mai avea o fetiță de patru anișori, iar toată greutatea și durerea a rămas doar pe soțul acesteia, care urmează singur să-și crească cei trei copii.