Nivelul de inteligenţă depinde de mamă, afirmă experţii

Nivelul de inteligenţă depinde de mamă, afirmă experţii

-
//
20.09.2016

Cercetătorii consideră că această caracteristică se transmite copilului de la mamă. După părerea lor, genele care determină nivelul de intelect sunt legate de cromozomul X. Femeile au doi astfel de cromozomi, iar bărbaţii – unul singur, scrie The Global News. Totodată, unele dintre „genele inteligenţei” funcţionează doar în cazul în care sunt transmise de la mamă.

Nivelul de inteligenţă depinde de mamă, afirmă experţii

Atunci când sunt moştenite de la tată, ele „se deconectează”. Genele tatălui, împreună cu alte celule, se acumulează în sistemul limbic cerebral, răspunzător pentru dispoziţie şi instincte. Acest sistem controlează o serie de funcţii importante – sexul, foamea, agresivitatea. În schimb celulele materne se acumulează în scoarţa cerebrală, unde îşi au originea funcţiile cognitive (memoria, raţiunea, percepţia şi limbajul).

Însă nivelul de inteligenţă nu este întotdeauna determinat de gene. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota afirmă: copiii care au o legătură strânsă cu mama pot să joacă jocuri simbolice complicate încă de la vârsta de doi ani. Iar în cazul anumitor probleme copiii le suportau mai uşor, se indispuneau mai puţin. Un alt studiu vorbeşte despre faptul că mamele atente şi implicate emoţional au copii cu un hipocamp mai mare (hipocampul fiind zona creierului răspunzătoare pentru învăţare, memorie şi reacţie la stres).