mamaplus

Moldovenii vaccinaţi vor putea descărca online certificatul de imunizare

-
//
21.06.2021

Ministerul Sănătății de la Chișinău anunță că, în câteva săptămâni, moldovenii vaccinați vor putea descărca certificatul de imunizare în varianta digitală. Acest lucru va fi posibil de pe site-ul vaccinare.gov.md. Până atunci, persoanele imunizate vor primi certificatul doar pe suport de hârtie. Astfel, autoritățile se pregătesc pentru ca țara noastră să se poată alătura portalului european de verificare a certificatelor de imunizare, care va fi lansat din 1 iulie în Uniunea Europeană.

"Certificatul digital în principiu are toate variabilele, tipul de vaccin, seria, QR codul pentru a verifica veridicitatea acestuia", spune Denis Cernelea, secretar de stat Ministerul Sănătății.

Responsabilii susțin că, cel mai probabil, din 1 iulie am putea descărca certificatele digitale de imunizare. Odată cu acest pas, autoritățile pregătesc o decizie conform căreia accesul la diferite evenimente publice, cinema sau teatru s-ar permite în baza certificatului digital de vaccinare.

"Astfel, îi îndemnăm pe toți cât mai curând să se vaccineze, să nu aştepte un careva tip de vaccin, toate sunt atât sigure cât şi eficiente", a mai spus acesta.

Ministerul Sănătății susține că în urma discuțiilor din ultimele 3 săptămâni cu oficialii europeni, cei din urmă au declarat că certificatele de imunizare emise de țara noastră corespund paşapoartelor verzi de imunizare eliberate de europeni. 

Prin urmare, autoritățile aşteaptă un răspuns oficial al europenilor când ne-am putea alătura portalului de verificare a certificatelor de imunizare, care tehnic ne-ar permite libera circulație în țările membre UE. Însă, deocamdată, o decizie oficială în acest sens nu a fost emisă de Uniunea Europeană.