mamaplus.md

Moldovenii se vaccinează împotriva gripei

-
//
31.01.2019

Speriați de epidemia de gripă din România, moldovenii se grăbesc să se vaccineze împotriva virusului. Medicii de familie spun că în această perioadă mai mulți oameni solicită să fie imunizați. În unele instituții medico-sanitare, lotul de vaccinuri este aproape epuizat, iar perioada de imunizare împotriva gripei va mai dura câteva zile, până la consumarea stocului.

mamaplus.md

În acest sezon, la Centrul Medicilor de Familie numărul 1 din sectorul Botanica al Capitalei, au fost aduse aproape două mii de doze de vaccin. Din primul lot, distribuit în octombrie, au fost imunizaţi copiii și femeile însărcinate. Cel de-al doilea lot, adus în decembrie, este destinat adulţilor și persoanelor aflate în grupul de risc. 

„Dacă anii trecuți trebuia să-i informăm de mai multe ori, anul acesta mulți vin chiar și cer să fie vaccinați”, a spus medicul coordonator CMF nr.1, Galina Roșca.

Vaccinul împotriva gripei nu face parte din lista imunizărilor obligatorii. Medicii totuși îndeamnă populația să se vaccineze, deoarece o doză protejează organismul în proporție de 90 la sută, pe durata întregului sezon. 

„Nu este târziu nici acum de efectuat vaccinarea. Persoana nevaccinată chiar dacă a făcut gripa A(H1N1) poate să fie al doilea val de gripă. Dacă persoana nu a fost vaccinată, dar la al doilea val a fost vaccinată, atunci ea nu se poate îmbolnăvi”, a spus șeful secției ANSP, Ștefan Gheorghiță.

În perioada 1 octombrie - 27 ianuarie, au fost înregistrate 541 de cazuri de gripă. 12 persoane au decedat din cauza complicațiilor cauzate de virus.

Sursa: publika.md