mamaplus

Moldovenii cumpără cartofi și-i aruncă la gunoi: Ce soluție are ANSA

-
//
10.12.2019

Cartoful este un aliment de bază pentru moldoveni, dar în ultimii ani a devenit un produs de lux. Din cauza prețului mare, dar și a calității proaste. Cartofii de import sunt afectați de „putregaiul circular” în proporție de 95%, potrivit sputnik.md.

O situație cu care s-au confruntat numeroși moldoveni: cumpără de la piață cartofi care arată bine la exterior, iar acasă, curățindu-i, constată că în mare parte trebuie să-i arunce la gunoi, pentru că sunt afectați de boli și dăunători.

Problema calității cartofilor a fost discutată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) la sfârșitul săptămânii trecute, într-o ședință cu participarea importatorilor.

Potrivit specialiștilor ANSA, cartofii de import sunt afectați în proporție de aproximativ 95% de „putregaiul inelar al tuberculilor” (bacteria Clavibacter michiganensis ssp. Sepedonicus), care compromite recolta în proporție de până la 100 de procente.  

În această perioadă, Republica Moldova importă cartofi mai ales din Belarus, Federația Rusă și Ucraina. În momentul achiziției, cartofii nu par afectați de „putregaiul inelar” – doar analizele de laborator pot depista bacteria. Boala „se developează” în timpul transportării în depozite, până ce legumele ajung la consumator.   

Care ar fi soluția? ANSA le-a recomandat importatorilor să nu cumpere cartofi din regiuni afectate de bacteria respectivă.

În intervalul 12 septembrie - 5 decembrie, ANSA a înăsprit monitorizarea importurilor de cartofi. Din 621 de probe examinate în laborator, doar 58 de probe au fost conforme standardelor de calitate. În perioada menționată, 24 de loturi de cartofi au fost returnate din vamă furnizorilor de peste hotare.