mamaplus

În Moldova va fi deschis primul centru destinat copiilor victime ale abuzului sexual

-
//
06.10.2020

La Bălți au început lucrările de renovare a încăperilor destinate Centrului de tip Barnahus, de serviciile căruia vor beneficia anual peste 100 de copii din raioanele de nord ale țării. Acesta este primul Centru specializat din țara noastră pentru copiii care au avut de suferit de pe urma abuzului sexual, a violenței în familie, traficului de persoane sau altor tipuri de infracțiuni grave.

Centrul urmează să asigure, sub același acoperiș, proceduri penale prietenoase copilului, dar și asistență psihologică, medicală, socială și juridică. Autoritățile susțin că practicile pe care se va baza Centrul vor exclude din start riscul ca victima să interacționeze cu agresorul, pentru cazurile în care acesta nu este arestat sau reținut.

Vor fi încăperi special amenajate pentru audierea copiilor (dotate cu mijloace de înregistrare audiovizuală), cabinete pentru examinarea medicală și medico-legală a copiilor, dar și pentru consiliere psihologică. Toate încăperile vor fi amenajate de o manieră prietenoasă copiilor, cu spații de așteptare pentru copii de diferite vârste. 

Centrul regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor va fi deschis până la sfârșitul anului 2020. Pe viitor, instituții similare vor fi deschise la Chișinău și Cahul.

Potrivit datelor Procuraturii Generale, în 2019 au fost înregistrate 333 de infracțiuni cu caracter sexual cu implicarea copiilor, 34 de cauze penale – pentru trafic de copii, alte 47 de cauze cu implicarea copiilor se referă la violența în familie.