mamaplus

Moldova va avea o nouă lege privind drepturile copilului

-
//
27.10.2023

Guvernul a dat undă verde modificării legii privind drepturile copilului. Noile prevederi sunt racordate în totalitate la prevederile Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, inclusiv la cele trei protocoale adiționale ale documentului.

mamaplus

Noile reglementări definesc principalele noțiuni din domeniul protecției copilului (copil, interesul superior al copilului, familie) și concretizează principiile conform cărora este asigurată respectarea drepturilor minorilor. Totodată, proiectul include o prezentare mai extinsă a rolului statului în garantarea drepturilor copilului, scrie realitatea.md

„Documentul descrie deplin fiecare drept al copilului, în conformitate cu Convenția ONU și, de asemenea, conține articole noi, cum ar fi cele care vizează dreptul copilului la libertate de exprimare, opinie și participare”, transmite Ministerul Protecției Sociale.

Proiectul noii legi a fost consultat cu toate structurile teritoriale de asistență socială, care au asigurat participarea la procesul consultativ a circa 800 de copii plasați în servicii sociale. Conform ministerului, în raioanele Cantemir, Cimișlia și Ștefan Vodă au fost convocate consiliile consultative ale copiilor, care și-au exprimat opinia asupra proiectului.