mamaplus

În Moldova sunt cinci deținute care au copii de până la trei ani

-
//
24.01.2024

În penitenciarele din țară se află cinci deținute care au copii de până la trei ani, au precizat pentru Radio Moldova reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor. Potrivit acestora, în prezent își ispășesc pedeapsa 300 de femei.

mamaplus

În majoritatea cazurilor, femeile deținute nasc în Penitenciarul nr. 16 - Pruncul, care este unul de tip spital, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției Mihai Rotaru. Potrivit lui, copiii se află în îngrijirea mamelor până la vârsta de trei ani, scrie radiomoldova.md.

„În anul 2023 au fost în penitenciarele din țară patru deținute, iar în prezent sunt cinci. Femeile au posibilitatea să nască și în spitalele care nu aparțin ANP. Mamele sunt lipsite de drepturi părintești doar pe cale judecătorească”, menționează Mihai Rotaru.

Atunci când împlinesc trei ani, cu acordul mamei și al autorității tutelare, copilul este încredințat unei persoane indicate de către mamă sau unei instituții specializate.

De asemenea, se menționează că, la cererea condamnatei, administrația penitenciarului poate prelungi până la șase luni aflarea copilului împreună cu mama.

În scopul asigurării deținerii separate a femeilor gravide și mamelor care îngrijesc copii în vârstă de până la trei ani, precum și pentru facilitarea creșterii și dezvoltării normale a copiilor, la Penitenciarele de la Rusca și Pruncul au fost create sectoare specializate - „Casa mamei și a copilului”.

Acestea sunt asigurate și cu o cameră de joacă, dotată cu echipament corespunzător și curte de plimbare, unde pot practica diferite activități care fortifică legăturile dintre mamă și copil.

Potrivit ANP, dacă în 2022 s-au căsătorit în penitenciarele din Republica Moldova 179 de persoane, anul trecut și-au întemeiat familii cu 24 de persoane mai puțin. În prezent, în penitenciarele din țară se află aproximativ 5.400 de bărbați și 300 de femei.