mamaplus

În Moldova se atestă o lipsă acută de medici de familie

-
//
27.04.2020

Centrele de sănătate din raioane fac faţă cu greu pandemiei din cauza numărului mic de specialişti. În aceste condiţii, lupta cu noul tip de coronavirus este o adevărată provocare. Şefii instituţiilor medicale spun că depun tot efortul pentru a ajuta oamenii aflaţi în dificultate.

Medicii din Făleşti spun că deşi se confruntă cu o criză acută de personal, depun tot efortul pentru a acorda ajutor medical celor care au nevoie. În lupta cu pandemia sunt implicate şi cadrele medicale pensionate.

La Căuşeni medicii continuă să activeze de la domiciliu, după ce aproape jumătate dintre lucrători au fost diagnosticaţi cu COVID 19, iar întreg personalul medical a fost plasat în carantină.

 „Iniţial deschisem 15 paturi pentru pacienţii confirmaţi cu COVID-19, ulterior am mai desfăşurat nişte paturi suplimentare pentru pacienţii confirmaţi, avem împărţite blocuri aparte pentru triaj şi ne străduim să acordăm şi urgenţa non-COVID iarăşi pentru pacienţii din Căuşeni şi pentru pacienţii din Ştefan Vodă”, a spus Viorel Ceban, vicedirector la Spitalul raional Căuşeni.

 „Toţi cunoaştem despre lipsa cadrelor medicale, nu e o noutate. Cu regret, avem o insuficienţă de cadre în mod special în asistenţa medicală primară şi vă aducem sincere aprecieri pentru ceea ce faceţi, chiar dacă există această criză de cadre”, a declarat ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.  

 Până acum, peste 600 de lucrători medicali s-au infectat cu COVID-19, iar 5 au pierdut lupta cu boala.