mamaplus

În Moldova doi bebeluși s-au născut morți după ce mamele lor s-au infectat cu COVID-19

-
//
23.03.2021

Decese cu semne de întrebare. Doi bebeluși s-au născut morți după ce mamele lor s-au infectat cu noul coronavirus. Informația a fost oferită de către șefa Maternității nr.2 din capitală, Tatiana Gutium. Potrivit ei, decesele ar fi survenit din cauza complicațiilor provocate de virus. Deși cazurile au avut loc anul trecut, despre asta s-a aflat abia acum.

Rămâne un mister și cauza exactă a morții, deoarece autopsia cadavrelor nu a fost efectuată. Din păcate, aceste cazuri suspecte au fost ascunse de responsabili, iar avocatul poporului susține că aceste tragedii trebuie investigate, iar decesele incluse în statistica morților de coronavirus.

„Am avut două cazuri. Mama a venit în stare mediu gravă și a fost deces antenatal, adică în burta mamei. Fătul nu a rezistat și a decedat”, susține șefa Maternității nr. 2 din Chișinău, Tatiana Gutium.

Ea a refuzat să le spună reporterilor în ce termen de sarcină erau femeile când și-au pierdut copiii. Totuși, cauza exactă a deceselor bebelușilor nu se cunoaște și nici dacă aceștia au luat virusul de la mame, iar asta pentru că trupurile lor nu au fost supuse autopsiei. Totodată, responsabili de la Ministerul Sănătății au spus că nu cunosc nimic despre aceste cazuri. Avocatul poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu susține că aceste cazuri trebuie investigate, iar cadavrele micuților trebuiau supuse autopsiei.

„Trebuie să fie stabilit decesul copilului. Și depinde de diagnoza stabilită care a adus la decesul copilului. Cazurile trebuie investigate. Atunci când a început criza epidemiologică nu permitea OMS să se facă autopsia. După o perioadă, au început să fie examinate cadavrele. Dacă s-a stabilit că copilul a decedat din cauza afecțiunilor în urma COVID-ului sau a COVID-ului pe care îl avea mama, atunci aceste decese trebuiau să fie în statistici”, susține Maia Bănărescu.

Potrivit experților străini, cazurile în care fetușii primesc virusul de la mamă sunt rare. În lume mai puțin de 3 la sută dintre femeile gravide COVID-19 pozitive l-au transmis fătului.

Din păcate, autoritățile de la Chișinău au trecut sub tăcere cele două cazuri. În statistica țării, nu există cazuri de deces al bebelușilor născuți morți de mame COVID-19 pozitive. Ministerul Sănătății susține că în Moldova niciun copil de până la 9 ani nu a decedat din cauza virusului, iar de la începutul pandemiei s-au infectat peste 900 de gravide.