mamaplus

Ministra Sănătății: ”Vom avea mai mult decât 1.000 de infectați cu COVID pe zi”

-
//
09.10.2020

Viorica Dumbrăveanu spune că situația epidemiologică din R. Moldova se înrăutățește pe zi ce trece, iar în curând vom avea mai mult decât media de 1.000 de infectați cu COVID pe zi. Ministra Sănătății a afirmat, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că prognozele sunt bazate pe anumiți indicatori, care nici pe departe nu sunt pozitivi.

"Într-adevăr, specialiștii ne alertează despre creșterea numărului de persoane infectate pe zi. 1.000 de cazuri sunt de fapt determinați de mai mulți factori. În primul rând, sigur, de respectarea măsurilor de precauție, dar să nu uităm că există și alte componente. Noi avem o adresabilitate înaltă. De ce? Pentru că acum, pe lângă infecția COVID, noi avem și virozele, iar lumea cu adevărat atunci când are anumite simptome se adresează la medic pentru că are și temeri. Urmează și gripa sezonieră, care știm că are un impact asupra sănătății nefast", a spus Dumbrăveanu.

Totodată, ministra spune că numărul de cazuri pozitive pe zi depinde și de capacitatea de testare.

"Noi am reușit cu eforturile noastre și cu ajutorul donatorilor să consolidăm capacitățile laboratoarelor de testare. Acum pe zi se fac mai multe teste, ieri de exemplu 3.500 au fost. În condițiile date capacitatea de testare a crescut. Noi ne propunem în continuare să mai avem platforme de testare, la Comrat și în nordul republicii ca să putem ajunge la 5.000 de teste pe zi doar în laboratoarele publice", a specificat Viorica Dumbrăveanu.

Menționăm că ieri, 8 octombrie, R. Moldova a înregistrat cel mai mare record la numărul de cazuri noi de Coronavirus. Potrivit Ministerului Sănătății, alte 1.121 de persoane au fost infectate.