mamaplus

Ministerul Sănătății recomandă economisirea luminii și a căldurii în spitale

-
//
26.01.2022

Ministerul Sănătății a expediat conducătorilor instituțiilor bugetare și publice subordonate instituției o circulară prin care reomandă economisirea consumului de energie electrică și căldură. Documentul a fost publicat inițial de un canal de Telegram anonim. Reprezentanții Ministerului au confirmat autenticitatea acestuia.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a trimis o scrisoare către Ministerul Sănătății prin care, în contextul facilitării procesului de întreprindere a măsurilor de eficientizare a consumului de energie în cadrul instituțiilor publice, a prezentat spre informare și considerare lista măsurilor organizatorice și tehnice. Respectiv, în baza propunerilor MIDR, Ministerul Sănătății a emis o circulară și a expediat-o instituțiilor publice în care Ministerul Sănătății are calitatea de fondator”, au precizat reprezentanții instituției.

Mai exact, în document se menționează că directorii instituțiilor trebuie să implementeze măsuri de reducere a consumului de energie, fără însă ca acestea să influențeze nivelul confortului. Printre acestea se numără izolarea ferestrelor și setarea unei temperaturi de 19 grade Celsius.

„Fiecare grad în plus peste temperatura de 19 grade Celsius poate să însemne o creștere a consumului de combustibil cu circa 5-8%, iar folosirea unui termostat de ambianță poate determina o reducere cu până la 25% a facturilor la încălzire”, se arată în circulară.

Printre prevederi se mai numără:

  • utilizarea luminii naturale în locul becurilor;
  • deconectarea becurilor la plecarea de acasă sau de la locul de muncă;
  • înlocuirea becurilor cu unele care consumă mai puțină electricitate;
  • scoaterea din priză a aparatelor electronice, când nu sunt folosite.

Amintim că, anterior, ministrul Educației Anatolie Topală a semnat un document adresat organelor locale de specialitate din domeniul învățământului și conducătorilor instituțiilor de învățământ de toate nivelurile, prin care solicită să fie întreprinse măsuri de economisire a resurselor energetice. De asemenea, în adresare se solicită achitarea facturilor pentru consumul de gaz natural și agent termic până în data de 20 a lunii.